Erdoğan'ın Referandum Çağrısı: TBMM'de Sonucu İYİ Parti'nin Tutumu Belirleyecek

TAKİP ET

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başörtüsü referandumu çağrısına ilişkin TBMM'de belirleyici oy, İYİ Parti grubunun olacak. İYİ Parti'nin takınacağı tutum, Türkiye'nin referanduma gidip gitmeyeceğini belirleyecek.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu kimsenin beklemediği bir anda, yıllar önce kapanmış olan başörtüsü meselesini Türkiye'nin gündemine getirdi.

Kılıçdaroğlu, bu hamlesiyle yoğun eleştirilerin de hedefi oldu. Zira hem bu mesele uzun süre önce kapanmıştı hem de Türkiye'nin daha acil ve gerçek sorunları vardı. Örneğin Kılıçdaroğlu'nun bu çıkışı yaptığı gün enflasyon yüzde 83,45 ile tarihi bir rekor kımış, AKP'nin TBMM'ye getirdiği sansür yasasının en önemli maddeleri görüşülmeye başlanmıştı.

Erdoğan'dan Referandum Çağrısı

Bunun ardından partisinin grup toplantısında konuşan AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kılıçdaroğlu teklifinin yersiz olduğunu, böyle bir yasa değişikliğinin hem gereksiz hem de faydasız olacağını belirterek anayasa değişikliği çağrısında bulundu.

Kısa bir süre sonra da anayasa değişikliğini bir referandumla halka götürmeyi teklif etti.

Erdoğan'dan Başörtüsü Referandumu Çağrısı

CHP ve HDP Kapıyı Kapattı

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, AKP'nin anayasa değişikliği teklifine kapıyı kapattı. Ayrıca HDP de CHP'nin yasa değişikliği teklifine destek vereceklerini, AKP'nin referandum çağrısını samimi bulmadıklarını açıkladı.

CHP'den AKP'nin 'Başörtüsü Referandumu' Çağrısına Cevap: Referandumla Milletimizi Yormayın

Matematiksel olarak İYİ Parti'nin teklife onay vermesi durumunda teklif kabul edilebilir. Fakat İYİ Parti grubunda, alınacak tavrın teklif açıklandıktan sonra belirlenmesi görüşü ağırlık kazandı.

İYİ Parti'nin Tavrı Ne Olacak?

DW Türkçe'ye konuşan İYİ Partili bir yetkili, Türkiye'nin 28 Şubat gibi süreçlerde enerji ve zaman kaybettiğini vurguladı. 28 Şubat dönemindeki baskıcı dile karşı oldukları gibi bugün de "sürtük" diline karşı olduklarını belirten İYİ Partili yetkili, "Kapanmış yaraları değil, kanayan yaraları konuşmamız gerek" dedi ve referandum çağrısına ilişkin şu yorumu yaptı:

"Metni Görmeden Bir Şey Söylememiz Doğru Olmaz"

"Metni görmeden şu aşamada net bir şey söylememiz doğru olmaz. Metni görürüz, partimizin karar organları sayın genel başkanımız başkanlığında toplanır. Ona göre kararımızı veririz."

İYİ Parti'nin hayır oyu vermesi halinde teklif referanduma götürülemeyecek. Zira AKP, MHP ve BBP'den oluşan Cumhur İttifakı'nın Meclis'teki sandalye sayısı 360 kişiye ulaşmıyor.

erdoğan referandum çağrısı tbmm sonucu iyi parti tutumu belirleyecek meral akşener başörtüsü