Erdoğan'ın Ziyaret Ettiği Cemevinin Dedesi Hürriyet'e Farklı, Cumhuriyet'e Farklı Konuştu

TAKİP ET

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ziyaret ettiği Hüseyin Gazi Cemevi'nin dedesi Hüseyin Öz, Cumhuriyet'e ve Hürriyet'e verdiği röportajlarda farklı sözler söyledi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ziyaret ettiği Hüseyin Gazi Cemevi'nin duvarlarında yer alan Türkiye'nin Halaskârı, Türk Cumhuriyeti'nin Bânisi, Büyük Türk Başbuğu Gazi Mareşal Mustafa Kemal Atatürk, Hacı Bektaş, Halife Ali görselleri kaldırılmıştı. Ziyaretin ardından Alevi Vakıfları Federasyonu (AVF) Başkanı Haydar Baki Doğan, cemevi yönetimi hakkında ihraç işlemi başlatıldığını duyurdu.

Alevi Vakıfları Federasyonu, Erdoğan'ın Ziyaret Ettiği Cemevinin Yönetimini İhraç Ediyor


Hürriyet ve Cumhuriyet'e konuşan Hüseyin Gazi Cemevi dedesi Hüseyin Öz'ün farklı sözler söylediği anlaşıldı.

Hürriyet'e Farklı, Cumhuriyet'e Farklı

Cemevinde yer alan resimlerin yerlerinin ziyaret öncesinde değiştirildiğini söyleyen Öz, "Resimlerin eski yeri girişte dede postunun arasındaydı. 10 gün önce yerleri değişti. Türbede tadilat vardı, duvarda çatlak olmuştu. Tadilat nedeniyle kaldırılarak diğer duvara kondu. Ziyaretle ilgili olduğunu düşünmüyorum. Tadilat işlerinde bazı şeyleri İçişleri Bakanı’nın danışmanı Ali Arif Özzeybek planlıyordu. Cemevine daha önce geldiğinde, ‘Resim olmasa daha iyi olur’ dedi. Cumhurbaşkanının oturduğu yerdeki on iki imamları tasvir eden yazılar var, onları Özzeybek getirdi. Resimler şimdi eski yerine asıldı" dedi.

"Film Platosu Gibi Kullandılar Bizi"

Ziyarete ilişkin eleştirilerde bulunan Öz, "Sağdan soldan dede davet etmişler bilgimiz dışında. Adeta evimizde bizi misafir ettiler. Herhangi bir sohbet olmadı ve taleplerimiz alınmadı. Gelen yurttaşları tanımıyorum. Kendileri getirdiler herhalde. Film platosu gibi kullandılar bizi" diye konuştu.

Hürriyet'e Farklı Konuştu: "Ziyaret Çok Önemli"

Öz, Hürriyet'e verdiği röportajda ise Erdoğan'ın "kararlı olduğunu gördüğünü" söyledi. "Erdoğan cemevlerine yönelik saldırıları değerlendirdi. Bunların 2 meczup diye üstünün örtülmeyeceğini ve arkasında hangi güçler varsa sonuna kadar takip edileceğini ve mutlak suretle en ağır cezanın verileceğinin sözünü verdi. Bu konuda kendisinin kararlı olduğunu gördüm. Erdoğan buraya gelerek bir meşruiyet kazandırdı. Alevi toplumu açısından son derece önemli" diyen Öz, "Cemevlerinin ibadethane olduğu devletin yasalarında tanımlanmıyor. AİHM ya da Türk yargısından ‘Cemevleri Alevilerin ibadethanesidir’ kararı çıkmasına rağmen, devleti yönetenler uygulamıyordu. Bu ziyaret belki bir vesile olur. Ziyaret sırasında cemevleri ile taleplerimizi Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ilettik. Cemevlerinin statüsünün tanımlanması, elektrik, su gibi giderlerinin devlet tarafından karşılanması ve diğer ibadethanelere tanınan hakların buraya da tanınmasını talep ettik. Kendileri de olumlu şeyler söyledi. Zaten buraya gelerek bir adım atmış oldu, ardından da ibadethane olarak tanınma geleceğini düşünüyorum. Danışmanları vasıtasıyla raporlar hazırlanması talimatını verdi" ifadelerini kullandı.

erdoğan ziyaret ettiği cemevinin dedesi hürriyet farklı cumhuriyet konuştu hüseyin öz hüseyin gazi cemevi ankara mamak röportaj