Erdoğan İsveç Başbakanı Kristersson'la Ortak Basın Toplantısı Düzenledi

TAKİP ET

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'yi ziyaret eden İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda İsveç'in NATO'ya katılabilmesi için üçlü memorandumun gerekliliklerini yerine getirmesi gerektiğini belirten Erdoğan, isim vererek bir Fetullahçı teröristin Türkiye'ye iade edilmesi gerektiğini söyledi.

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, Türkiye'yi ziyaret etti. İsveç Başbakanı'nı Beştepe'de kabul eden AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında ikili görüşmelerde Türkiye-İsveç ilişkilerini, Türkiye-AB ilişkilerini ve Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşı değerlendirdiklerini açıkladı.

Görüşmede İsveç'in NATO'ya üyelik başvurusunun önemli bir yer tuttuğunu belirten Erdoğan, "Türkiye, NATO'nun açık kapı politikasının her daim güçlü destekçisi olmuştur. İsveç ve Finlandiya'nın katılım müzakerelerine başlamasına da bu yaklaşımımız doğrultusunda Madrid'de onay verdik" dedi.

"İsveç'in Güvenlik Kaygılarını Anlayışla Karşılıyoruz"

200 yıldır İsveç'in hiçbir askeri ittifaka katılmadığını belirten Erdoğan, "İsveç'i bu politikasına son vermeye iten güvenlik kaygılarını anlayışla karşılıyoruz" diye konuştu.

Türkiye'nin PKK, YPG, FETÖ, DHKP-C, IŞİD gibi terör örgütleriyle mücadele halinde olduğunu hatırlatan Erdoğan, " terör örgütlerinin saldırılarında çoğu çocuk ve kadın 40 bini aşkın vatandaşımızı kaybettik. Son olarak 15 Temmuz hain darbe girişiminde 29'u bu bina çevresinde olmak üzere 252 insanımız FETÖ üyesi teröristler tarafından şehit edildi. İsveç kendi güvenliği için NATO üyeliğini istiyor, biz de kendi güvenlik kaygılarımızın giderilmesine destek olan bir İsveç görmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

İsveç'te kurulan yeni hükümetin Türkiye'yle imzalanan anlaşmaya uyma sözünü memnuniyetle karşıladıklarını belirten Erdoğan, "Savunma sanayinde ülkemize uygulanan kısıtlamaların kaldırılması ve ihracat izinlerinin verilmeye başlaması olumlu adım teşkil ediyor" diye ekledi.

"İsveç'in NATO Üyesi Olması Samimi Temennimizdir"

Üçlü memorandumdaki taahhütlerin hayata geçirilmesine ilişkin beklentilerini Kristersson'a aktardığını belirten Erdoğan, "Terör örgütlerinin İsveç'in demokratik ortamını istismar etmesi muhakkak engellenmelidir. Üçlü muhtıranın bir bütün olarak eksiksiz uygulanmasının akabinde İsveç'in NATO üyeliğinin gerçekleşmesi ve yüzyıllara dayanan dostluk ilişkilerimize müttefiklik boyutunun da eklenmesi samimi temennimizdir. Üçlü muhtırada kayıtlı hususların uygulanmasını sağlamak ve izlemek için kurulan daimi ortak mekanizmanın ikinci toplantısı ay sonuna doğru Stockholm'de düzenlendiğinde daha olumlu tabloyla karşılaşmayı ümit ediyoruz" dedi.

İsveç Başbakanı Kristersson ise Erdoğan ile görüşmesini "çok verimli bir toplantı" olarak niteledi ve Türkiye ile İsveç arasındaki tarihi ilişkileri hatırlattı. Demirbaş Şarl'a kadar uzanan ikili ilişkileri vurgulayan Kristersson, Türkiye ile İsveç'in çok büyük ticari atılımlar yapabileceğini söyledi.

PKK İle Mücadele

Türkiye ve İsveç'in bölgeyi birlikte koruyacağını umduğunu belirten Kristersson, "Benim de buradaki mesajım açık: İsveç şunu anlıyor, Türkiye'nin PKK terör örgütüne karşı vermiş olduğu kanlı bir savaş var ve binlerce Türk de bu savaşın kurbanı olmak zorunda kaldı. Bunu anladığımızı belirtiyorum. Aslında İsveç'in Türkiye'ye terörizmle mücadelede yardım etmesini sağlamak istiyoruz. İsveç, PKK'yı terör örgütü olarak kabul ediyor. Hükümetim birkaç hafta önce seçildi. Bizim yetkimiz aslına bakarsanız hukuku yüceltmekti. Bunun içerisinde PKK gibi terör örgütleriyle mücadele etmek de var. İsveç için bu uzun vadeli bir taahhüt" ifadelerini kullandı.

İsveç için NATO'ya girişin önemini vurgulayan Başbakan, "NATO'ya katılmak bizim için hayati derecede önem taşıyan bir güvenlik meselesi. Çünkü Rusya'nın Ukrayna'yı yasa dışı olarak işgal etmesi sebebiyle bir güvenlik tehdidi söz konusu" dedi.

"Tüm Türklere Seslenmek İstiyorum, İsveç Türkiye'ye Verdiği Tüm Taahhütlerine Riayet Edecek"

Üçlü memorandumu uygulama taahhütlerini yineleyen İsveç Başbakanı Kristersson, "NATO üyeliğinin sırtımıza yüklediği sorumluluğu biliyoruz. NATO'nun yeni stratejik kavramı, terörizmi ortak güvenliğimizi tehdit eden pek çok tehditten biri olarak kabul ediyor. Biliyoruz ki terörizmden en çok etkilenen NATO müttefiklerinden birisi Türkiye. Tüm Türklere seslenmek istiyorum: İsveç, Türkiye'ye vermiş olduğu tüm taahhütlere riayet edecektir. Hem NATO üyesi olmadan önce vermiş olduğu taahhütleri hem de ileride NATO müttefiki olarak vereceği taahhütleri yerine getirecektir. Üçlü muhtırayı da tam olarak uygulayacağız" ifadeleriyle Türklere seslendi.

Basın toplantısı sırasında gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Erdoğan, İsveçli bir gazetecinin "Üçlü memorandumdan İsveç'in henüz yerine getirmediği taahhüdü nedir?" sorusuna yanıt olarak şunları söyledi:

"İsmini de Vereceğim: Bülent Keneş"

"Yapmış olduğumuz görüşmede hedef, terörle mücadelede İsveç'in tutumu ve bu rakamların (Türkiye'ye iade edilecek kişi sayısı) 30 olması, 70 olması, 100 küsur olması, bunlar hepsi ayrı ayrı tartışabilecek konular. Bu arada 4 tanesi deport edildi. Ama şu anda FETÖ terör örgütünden İsveç'te olan bir tanesi var ki, ismini de vereceğim: Bülent Keneş. Mesela bu teröristin Türkiye'ye deport edilmesi bizler için büyük önem arz ediyor. Bununla alakalı olarak da biz tabii İsveç'in daha hassas davranmasını istiyoruz. Bunun yanında yine PKK, YPG-PYD, DEAŞ bunlarla ilgili teröristler var.

"Vatandaşım Hesabını Bize Soruyor"

NATO'nun en önemli işlevi nedir? Birinci derecede terörle mücadeledir. Biz 70 yıl oldu NATO'ya gireli. NATO'da her zaman bu işin mücadelesini verdik, veriyoruz. Gerek İsveç gerek Finlandiya, buranın caddelerinde teröristlerin ellerinde terörist başının paçavralarıyla dolaşmalarını benim vatandaşım gördüğü zaman hesabını bize soruyor. 'Bunları görmüyor musunuz?' diyorlar. Biz vatandaşımıza hayır diyemeyiz. Bizim siyaset yaptığımızı da bilmeniz lazım. 7 ay sonra seçim var ve bu seçimde halkımızın karşısına gittiğimizde Türkiye'de terörle mücadelede büyük bir zafer elde ettiniz, teröristlerle ciddi mücadelemizi halkımız biliyor.

Erdoğan Seçim İçin Destek mi İstedi?

NATO dostlarımızla dayanışma içerisinde olmamız lazım. Bu teröristleri ülkelerinde barındırmamak gerekiyor. Özellikle İsveç'te mi bu var? Hayır. Birçok Avrupa Birliği üyesi ülkelerde maalesef teröristler cirit atıyor. Teröristler buraları kendilerine adeta zemin edinmişler. Önümüzde temmuz ayına kadar süre var. Bir diğer taraftan da haziran ayında Türkiye'de seçim söz konusu. Gerek Cumhurbaşkanlığı gerek parlamento seçimi. Bu seçimlere de hazırlanırken bizim halkımızın karşısına çok rahat çıkabilmemiz lazım. Bunları da değerli dostumla paylaştık, görüştük. Ona göre de adımlarımızı atacağız."

"Bu Adımları Atacağız"

Bu soruya cevap veren İsveç Başbakanı Kristersson, Türkiye'nin İsveç'e kıyasla terörden daha büyük mağduriyetler yaşadığını belirterek "Elbette bu kararların hepsi İsveç hukuku gözetilerek, uluslararası sözleşmeler göz önüne alınacak. Tüm bu hususlar muhtırada yer alıyor. Muhtıranın önemli bir kısmını tamamladık diye düşünüyorum. Bazılarını yapma aşamasındayız. Özellikle terörle mücadele mevzuatında İsveç büyük adımlar atacak. Bu senenin sonunda ve gelecek senenin başında atacağız bu adımları. Bu da İsveç'te yasal otoritelere daha fazla güç sağlamış olacak" dedi.

erdoğğan erdoğan isveç başbakanı ulf kristersson ortak basın toplantısı düzenledi