Erdoğan, 'Kalkınma Yolu' İçin Körfez Ülkelerinden 20 Milyar Dolarlık Kaynak İsteyecek

TAKİP ET

Erdoğan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid Al Nahyan ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres tarafından karşılandı

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28'inci Taraflar Konferansı (COP28) kapsamında düzenlenen Dünya İklim Eylemi Zirvesi'ne katıldı. Zirve kapsamında aile fotoğrafı çektirildi.

Erdoğan, bu hafta Körfez'e gerçekleştireceği ziyaret sırasında Asya'yı Avrupa'ya bağlayacak ulaşım koridorunun hayata geçmesi için 23.5 milyar dolarlık kaynak arayacak. Erdoğan bu öncelikle Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar’dan finansman arayacak.

AKP'li Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara'da Bloomberg'e yaptığı açıklamada, ele alınacak projeler arasında Irak'ın Basra Körfezi’ndeki Faw limanından Türkiye sınırına kadar uzanan bir demiryolu ve karayolu ağı ile İstanbul Boğazı üzerinden iki kıtayı birleştiren bir demiryolu bulunduğunu belirtti.

Uraloğlu, “Kalkınma Yolu” olarak adlandırılan proje için “İlk aşamada 8 milyar ila 10 milyar dolar arasında bir yatırımdan bahsediyoruz, bu da yaklaşık 20 milyar dolara çıkacak” dedi. Uraloğlu, Boğaziçi demiryolu bağlantısının da 3 milyar ila 3,5 milyar dolar arasında bir maliyete ulaşmasının beklendiğini ifade etti.

Erdoğan, COP28 İklim Zirvesi için gittiği Birleşik Arap Emirlikleri ziyaretinin ardından gelecek hafta Katar'a geçecek. Birleşik Arap Emirlikleri, daha önce bireysel proje belirtmeden Türkiye'nin lojistik, enerji, turizm ve tarım sektörlerindeki yatırımlarla ilgilendiğini belirtmişti. BAE aynı zamanda Hindistan'dan Avrupa'ya uzanan IMEC yolu üzerinde de önemli bir yatırımcı. 

Bir zamanlar Antik İpek Yolu'nda bir durak olan Türkiye, büyüyen ticaret yolları üzerinde Avrupa'ya yönelik bir geçiş noktası olmayı hedefliyor.

Uraloğlu, Kalkınma Yolu'nun, Eylül ayında ABD tarafından duyurulan bir Orta Doğu-Hindistan ticaret koridorundan daha kısa olacağını ancak yine de yeterli yük talebinin her iki projeyi desteklemeye yeterli olabileceğini belirtti. 

erdoğan kalkınma yolu körfez ülkeleri cop28