Erdoğan, Miçotakis'le Görüştü: Hasmane İlişkilerin Sonuna Vardığımıza İnanıyoruz

TAKİP ET

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile görüştü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan ile Türkiye arasındaki Yüksek İşbirliği Konseyi'nin 5. toplantısı çerçevesinde Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile görüşmek üzere Maksimou Sarayı'na geldi.

Erdoğan'ı, Maksimou Sarayı'nın girişinde Miçotakis karşıladı.

İki lider, el sıkışarak kameralara poz verdi.

İki lider, görüşmelerinin ardından ortak bir basın toplantısı düzenliyor.

Miçotakis'in açıklamaları şöyle:

"Vize meselesinde Türk öğrencilerle Avrupalı öğrenciler arasında yakın bir iş birliğinin sağlanması için vizeden muaf tutulması meselesini ele aldık. Aynı zamanda doğu Ege'de bütün bir yıl boyunca 7 gün boyunca vizeden muaf tutularak Türk vatandaşlarını Doğu Ege adalarını ziyaret etme serbestiyetini karar olarak ele aldık.

Azınlık meselesinde birbirimize duyduğumuz anlayışın ılımlılık konusunda bir köprü rolü oynamaktadır. Bütün aşırı tavırların bertaraf edilmesi bunların kaçınılması ve aynı zamanda insani değerlere saygı ve silahsız halin korunması konusunda hemfikir kaldık. Kıbrıs konusunda BMGK kararları bizim için çok önemlidir. Kıbrıs konusunda gelişmeler bu yönde olmalıdır. 

Sayın Cumhurbaşkanı Ankara'da İsmet İnönü'yle anlaşma imzalandı. Biz size dostluk eli uzatıyoruz. Hasmane ilişkilerin sonuna vardığına inanıyoruz. O ilişkiler bugün de ayakta kalmaktadır. Lozan Anlaşmasından sonra iyi komşuluk deklarasyonu yapmak zorundayız."

Erdoğan'ın açıklamaları ise şöyle: 

"Atina'da bulunmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Başbakan Miçotakis nezdinde Yunan makamlarına teşekkür ediyorum. Mevcut ivmeyi daha da geliştirmek istiyoruz. 7 yılın ardından bugün gerçekleştiriyor olmamız bu isteğimizin bir göstergesidir. Yılda en az 1 kez bu buluşturmayı gerçekleştirmenin hayırlı olacağını düşünüyorum. Miçotakis ile faydalı görüşmeler yaptık. Atılabilecek adımları ele aldık. Üst düzey temasların gelişmesi çerçevesinde aramızdaki diyalog kapısının açık tutulmasını vurguladık. Dostane ilişkiler Atina bildirgesi ile teyit etmiş olduk. Sayın Başbakan ile görüşmemizde ticaret hacmimizi 10 milyar dolara çıkarılmasında mutabık kaldık. Gerek turizm gerek kültürel alanda ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz. Ege ve Doğu Akdeniz konusunda görüş alışverişinde bulunuyor. Mevcut sorunlarımızı yapıcı diyalog iyi komşuluk uluslararası hukuk çerçevesinde müşterik tavırla sonuçlandırmak temel dileğimizdir. Özellikle Lavrion kampının kapatılmasını memnuniyetle karşıladık. 

Gazze'ye ilk günlerden beri yardımımızı hızla sürdürüyoruz. İki kardeş arasında bile ayrılıklar yaşanırken komşu arasında görüş ayrılıklarının yaşanması gayet doğaldır. Mesele bunları çözme hadisesidir. Bizim aramızda çözülemeyecek kadar hiçbir sorun yok. Büyük resme odaklanalım. Denizi geçip derede boğulanlardan olmayalım. Miçotakis'in bizimle aynı görüşü paylaşmasından büyük memnuniyet duyuyorum. Görüşmelerimizin halklarımız için hayırlara vesile olmasını diliyorum. 

erdoğan Miçotakis görüşme yunanistan