Erdoğan: NATO Müttefikleri Arasında Ambargolar Gündeme Dahi Gelmemeli

TAKİP ET

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, NATO Liderler Zirvesi'nin ardından açıklamalarda bulundu.

Olağanüstü olarak düzenlenen NATO Liderler Zirvesi'nin ardından açıklama yapan AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, "Müttefikler arasında gizli-açık ambargoların bırakın uygulanmasını, gündeme dahi gelmemesi gerekir. Bu konudaki beklentilerimizi liderlerle paylaştım" dedi.

Rusya-Ukrayna savaşının bir ayını doldurduğu belirten Erdoğan, NATO'nın birlik ve beraberlik mesajı vermesinin anlamlı olduğunu vurguladığı açıklamasında "Kırım'ın İlhak'ını tanımadığımızı ve tanımayacağımızı ifade ettik, etmeyeceğimizi sürdürüyoruz. Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısına tutumumuz da bu ilkeli tutumuzla nettir. Tahrip olan şehirler, okullar, evler bütün varlığını bir bavula sığdırmış mülteciler savaşın kanlı yüzünü bizlere bir kez daha hatırlatmıştır. Bu savaş kadınlar ve çocuklar üzerinde izleri yıllarca silinmeyecek travmalara yol açıyor" diye konuştu.

Türkiye'nin 11 yıldır Suriye iç savaşının yükünü tek başına taşıyan bir ülke olarak bölgede huzuru sağlamak için çalıştığını belirten Erdoğan, Rusya ve Ukrayna arasında müzakere sürecini kolaylaştırmak için çabaladıklarını belirterek "Müzakerelerde bazı noktalarda ilerleme kaydedilmesini ihtiyatlı iyimserlikle karşılıyoruz" dedi.

Avrupa'ya Mülteci Eleştirisi ve Montrö Vurgusu

Ukrayna'ya insani yardımlar göndermeye devam ettiklerini ve Montrö'nün getirdiği yetkileri Karadeniz'de gerilimi azaltma amacıyla kullandıklarını belirten Erdoğan, Avrupa'yı mültecilere karşı tutumları nedeniyle eleştirdi. "Son 8 yıldır dünyada en fazla mülteciye evsahipliği yapan bir ülkeyiz" diyen Erdoğan, "Dostlarımızın içinde bulunduğu zorluğu iyi anlıyoruz. Mültecilere sahip çıkma konusunda uluslararası toplumun başarısız olduğunu tecrübemizle iyi biliyoruz. Başta Avrupa ülkeleri başta olmak üzere kapısına gelen mültecileri desteklemeli, elini taşın altına koymalı" ifadelerini kullandı.

CAATSA Yaptırımları: S-400'ler ve F-35'ler

"İttifakın Avrupa Atlantik'e yönelik kaygılar konusunda kapsamlı görüş alışverişinde bulunduk. Gerçekçi ve stratejik yaklaşımla hareket etmesi şarttır" diyen Erdoğan, "İttifakın Rusya'ya ya da başka bir ülkeye tehdit oluşturacak durumda olmadığının altını bir kez daha çizmiş olduk. Güvenliğin bölünmezliği ilkesine özellikle dikkat çektim. Türkiye, ittifak dayanışması ruhunu esas alarak NATO'nun caydırıcılık ve savunma tekniklerine gerekli katkıyı vermeye devam edecektir. Savunma sanayimizin önüne bizzat NATO müttefiklerimiz tarafından konan ambargoların kaldırılması lazım. Bu konudaki beklentilerimizi liderlerle açıkça paylaştım. Bugünkü toplantımız Haziran ayındaki NATO toplantısına giden süreçte önemli bir adım. Müttefikler arasında gizli-açık ambargoların gündeme dahi gelmemesi gerekir" şeklinde konuştu.

"Savunma Sanayimizin Önüne Müttefiklerimiz Tarafından Konan Kısıtlamalar Kaldırılmalı"

Kısa bir süre önce ABD'nin Türkiye'nin elindeki S-400'leri Ukrayna'ya vermesi karşılığında CAATSA yaptırımlarını kaldırarak Türkiye'yi F-35 programına tekrar almayı teklif ettiği ortaya çıkmıştı. Bu teklifi anımsatan ifadeler kullanan Erdoğan "Savunma sanayimizin önüne bizzat bazı müttefiklerimiz tarafından konan kısıtlamaların artık kaldırılması ortak menfaatimizedir" dedi.

Erdoğan, Putin ve Zelenskiy'i bir araya getirmeye yönelik çalışmaları sürdüreceklerini söyledi.

akpli cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan nato liderler zirvesi müttefikleri arasında ambargolar gündeme dahi gelmemeli