Erdoğan NATO Zirvesi Öncesi Umudunu ABD'li Dev Şirketlere Bağladı

TAKİP ET

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Biden ile 14 Haziran'daki NATO zirvesinde yapacağı ilk yüz yüze temas öncesinde ABD'li dev şirket yöneticileriyle çevrim içi toplantı gerçekleştirdi.

Reuters'ın haberine göre AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Boeing, Kellogg, PepsiCo, Cisco, Procter & Gamble, Amazon, Microsoft ve Johnson & Johnson gibi dev şirketlerin de aralarında bulunduğu 20 firmadan üst düzey yöneticinin de bir araya geldiği bir video konferansa katıldı.

Video konferans görüşmesi ABD Başkanı Joe Biden'la 14 Haziran'daki NATO zirvesinde yapılması planlanan yüz yüze görüşmesinden önce gerçekleştirildi.

Erdoğan'ın görüşmede ikili ilişkilerde yaşanan "bazı görüş ayrılıklarına rağmen" Türkiye ve ABD'nin Suriye ve Libya gibi birçok uluslararası meselede ve birçok yatırım alanında çok büyük bir iş birliği potansiyeline sahip iki ülke olduğunu belirttiği ve "100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefimize varmak amacıyla samimi ve saygılı, ortak çıkarlara ve değerlere dayanan bir anlayış gereksinimi duyuyoruz. Alüminyum ve çelikteki gümrük vergisi uygulamaları, Türkiye'nin genelleştirilmiş tercihler sistemi dışında bırakılması, Türk ihraç mallarına anti-damping uygulanması gibi adımlar bize yakışmıyor. ABD'nin bu konularda daha yapıcı hareket etmesini umuyoruz" dediği öğrenildi.

Erdoğan'ın, Biden'ın 1915 olaylarını "soykırım" olarak nitelendirmesini ilişkilere gelen "ilave bir yük" olarak değerlendirdiği ancak 14 Haziran'daki görüşmeden ümitli olduğunu belirttiği kaydedildi.

Ayrıca Erdoğan'ın Haziran ayında aşılamada ulaşılacak hedeflerle normalleşmeyi amaçladıklarını belirttiği ve ABD'li yatırımcılara Türkiye'ye yönelme çağrısı yaptığı öğrenildi.

Çevrim içi toplantının, Biden'ın Erdoğan yönetimini görmezden gelen siyasetini yumuşatabilmek amacıyla ABD piyasalarının nabzının yoklanması amacıyla gerçekleştiği belirtiliyor.

Erdoğan ABD'li Dev Şirketlerle Yaptığı Görüşmede NATO Zirvesi Öncesi Nabız Yokladı