Erdoğan: Önlem Alınmazsa Afganistan'dan Yeni Bir Göç Dalgası Gelmesi Kaçınılmaz

TAKİP ET

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Alman Şansölyesi Angela Merkel ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel'le yaptığı görüşmede Kabil Havalimanı'nın güvenliği ve işletilmesi konusunda "uygun şartların oluşturulması halinde" gelecekte de sürdürebileceklerini söyledi.

Türkiye'nin Kabil Havalimanı'nın güvenliği ve işletmesi konusunda üstleneceği sorumluluğun Afganistan'daki duruma ilişkin yerel halk ve bölge ülkelerindeki endişelerin giderilmesine katkı sağlayacağını belirten Erdoğan, Afganistan'da kurulacak olan hükümetin Afganistan halkının çeşitliliğini yansıtacak biçimde kapsayıcı olması gerektiğini ifade etti.

Başkent Kabil'de Taliban ve Cumhuriyet liderleri arasındaki görüşmeleri "ümit verici" bulduğunu belirten Erdoğan, Taliban'la görüşülerek örgüte karşı katı şartlar dayatılmaması ve kademeli bir angajman uygulanması gerektiğini aktardı.

Erdoğan: Türkiye Halihazırda 5 Milyon Sığınmacıyı Misafir Eden Bir Ülke

Önlem alınmazsa Afganistan'dan gelmesi kaçınılmaz olan göçün ve ülkede yaşanması muhtemel insani trajediyi engellemenin yolunun Afganistan ve komşu ülkelere yardım etmekten geçtiğini belirten Erdoğan, bu konuda Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ve ilgili diğer BM kuruluşlarının mali desteklerinin artırılması gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin halihazırda 5 milyon sığınmacıya ev sahipliği yaptığı belirten Erdoğan, Afganistan'dan gelen göçü Türkiye'nin kaldıramayacağını aktardı.

Bunun yanında Erdoğan Merkel'e, 18 Mart Mutabakatı uygulanmadan AB'nin Türkiye'den "daha fazla beklenti" içine girmesini gerçekçi bulmadığını ifade etti.

Erdoğan Önlem Alınmazsa Afganistan'dan Yeni Bir Göç Dalgası Gelmesi Kaçınılmaz