Erdoğan: Önümüzdeki Yıl Belki Kendimize Ait Uçağımızı Satın Alacağız

TAKİP ET

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan katıldığı ortak canlı yayında açıklamalarda bulundu.

Orman yangınlarına ilişkin olarak "Şu anda ciddi manada kontrol altına alınmış vaziyette. Bütün araçlarımızla, helikopterlerle, arazözlerle ciddi bir güce ulaştık. Helikopterlerimiz, uçaklar çok büyük fonksiyon icra ettiler, ediyorlar. Çok kısa zamanda denizlerden suyu alıp söndürme alanına gidebiliyor. Burada iyi bir yere Türkiye artık ulaştı ve bunu da artırarak devam ettireceğiz" diyen AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, "Birilerinin dediği gibi 'ne uçak gördük' falan değil, öyle bir şey yok. Yüzlerce arazöz arazide dolaşıyor. Onlarca helikopter dolaşıyor, aynı şekilde uçaklar dolaşıyor. Yaptıkları sortilere bakıyorsunuz, çok fazla. Bunu görmeyecek kadar bunlar âmâ" diye konuştu.

Orman Yangınlarına İlişkin Terör Şüphesi

Yangınların çıkış nedenine ilişkin soruya cevap veren Erdoğan, "Elbette yangınların çıkış nedeni olarak bütün ihtimaller üzerinde ta çıkış anından itibaren durduk ve bunların araştırmaları yapıldı. Polis teşkilatımızın yaptığı araştırmaların dışında özellikle bütün teşkilatımızın faaliyetiyle acaba buralarda böyle bir şey var mı yok mu bunların araştırması yapıldı. Yürüyen soruşturmalarda gözaltına alınanlar, bunun yanında tutuklananlar var. Tabi bunlarla beraber aldığımız istihbaratlar da var. MİT'in verdiği bilgiler, Emniyet İstihbarat'ın verdiği bilgiler var. Bunlar arasında ailesi terör örgütüyle iltisaklı kişiler de var. Terör örgütünün sicilinde geçmişte orman yangını olduğunu biliyoruz. Geçen yıl biliyorsunuz Hatay'da bunları yaşadık ve bunların içinde teröristler de çıktı" ifadelerini kullandı.

"Ülkemiz yangınlarla mücadelede konusunda 2 asra yaklaşan kurumsal bir tecrübeye sahip. Ama bunun yanı sıra her türlü teknolojik altyapıya da sahip. Son 19 yılda yangınlarla mücadelede kara ve hava araçlarımızı yenileyerek sayılarını artırdık" diyen Erdoğan, "Arazöz sayımızı yüzde 70 artırarak bin 78'e çıkardık. Araç parkında olmayan su ikmal araçlarından 281 tane daha aldık. Yangınlara anında müdahale için 2270 tane ilk müdahale aracı aldık. İş makinesi parkımızı yüzde 125 büyüterek 682'ye çıkardık.

Önümüzdeki yıl belki kendimize ait uçağımızı satın alacağız. İtfaiye noktasındaki ekibimizi, filomuzu çok daha güçlü hale getirmiş olacağız" şeklinde konuştu.

Erdoğan "Bunlarla beraber de biz itfaiye filomuzu çok daha güçlü hale getireceğiz. Şunu söyleyeyim şu an dünyada en kısa sürede müdahale eden ülke konumuna girdik" ifadelerini kullandı.

Sosyal Medyaya Hiç Olumlu Bakmıyorum

"Sosyal medyaya ben hiç olumlu bakmıyorum. Meclis'in açılmasıyla birlikte sosyal medyaya yönelik bir çalışma yapılması gereğine inanıyorum. Bunlar salim akılların veya aklı selimlerin hedefini saptırtıyor" diyen Erdoğan "Şimdi diyor ki 'Türkiye'de bizim ofisimiz var', yalan söylüyorsun. Senin şu an Türkiye'de görevlendirdiğin elemanın yok. Öyleyse bunlara bunun bedelini ödetmek lazım. Ofisini açacaksın, vergini neyse ödeyeceksin. Açmadığın takdirde de, bu konudaki çalışmalarımızı meclisin açılmasıyla birlikte takipçisi olarak yürütmemiz gerektiğine inanıyorum. Çünkü kurumlarımızın fedakarlıkla yürüttüğü çalışmalara gerçek dışı bilgi ve haberlerle leke sürmeye çalışıyorlar" ifadelerini kullandı.

Sanatçıların ortak bildirisine ilişkin "Bir kulağımdan giriyor, öbüründen çıkıyor. Onların meslekleri sanat. Hangi sanatsa sanatlarını icra etsinler biz de başarı seviyelerine göre saygı duyalım. Ama kalkıp da erken seçimmiş, başkanlık sistemiymiş bizim işimiz. Ama kalkıp da bu işlere burnunu sokma. O iş bizim işimiz" diye konuşan Erdoğan Ekşi Sözlük tartışmalarına ilişkin olarak ise " Hiçbir dijital mecra, hukuktan azade değildir. Takma isimlerin arkasına sığınarak kişiler iftira, hakaret ve manevi değerlere küfredilmesine, ayaklanma çağrıları yapılmasına hiçbir şekilde müsade etmeyiz. Bu platform da yalan haber, iftira, terör propagandası, darbe çağrısı yatağı olmuş vaziyette. İtibar suikasti, hedef gösterme, ne ararsan bunlarda var. Planlı programlı olduğu çok bariz olan bu kampanyalarla halkımız sürekli olarak tahrik edilmeye çalışılıyor. Adı üstünde Ekşi Sözlük, bayağı ekşi" diye konuştu.

Afganistanlı Yasa Dışı Göçmenler

Afganistan'daki duruma ilişkin olarak "Bu konuda biz bazı çalışmalar yapıyoruz. Bazı görüşmelere varıncaya kadar ilgili kurumlarımız çalışıyor. Hatta belki ben bile onların lideri durumunda olacak olanı kabul etme durumum olabilir. Kontrol altına alınmadığı takdirde Afganistan'daki barışı sağlamamız da mümkün olmaz. Afganistan'da bizim soydaşlarımız durumunda olanlar var. Bazı adımları atıp yanımıza kimleri alabiliriz konusunda çalışmalar yapıyoruz. Üst düzey arkadaşlarımızı yurt dışına gönderdim. Aynı şekilde Katar'la görüşmem oldu. Taliban'ın attığı adımları nerede durdurabiliriz, nerede sulhe yönelik adım atabiliriz diye" diyen Erdoğan İran sınırındaki duvarların yükseltildiğini söyledi.

Canlı yayın esnasında Abdülkadir Selvi olduğu tahmin edilen katılımcının Cumhurbaşkanı'na sufle verir gibi fısıldadığı ise dikkatleri çekti.

Erdoğan Önümüzdeki Yıl Belki Kendimize Ait Uçağımızı Satın Alacağız