Erdoğan PBS Kanalına Konuştu: Seçimi Kazanma Konusunda Endişemiz Yok

TAKİP ET

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Amerikan PBS kanalına açıklamalarda bulundu. Seçimi kazanma konusunda endişesi olmadığını söyleyen Erdoğan, "Çünkü alternatif yok" dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) 77. Genel Kurulu için New York'ta Amerikan PBS kanalına röportaj veren AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Şanghay İşbirliği Örgütü zirvesinde Rus diktatörü Vladimir Putin ile yaptığı görüşmeye ilişkin, savaşın bitmesi için "Ukrayna'nın Rusya ile aynı anlayışta olması gerektiğini" söyledi.

"Ukrayna'nın Rusya'yla Aynı Anlayışta Olması Lazım"

BBC Türkçe'nin aktardığına göre 200 rehinenin takası konusunda anlaşmaya varıldığını açıklayan Erdoğan, "Ama burada Ukrayna'nın da Rusya'yla aynı anlayışta olması lazım ve artık karşılıklı olarak bu çatışmaların, bu savaşın durdurulması noktasında kararlı olmak lazım" diye konuştu.

Erdoğan, "Sizce Putin, Ukrayna halkının kendini savunma iradesini küçümseyerek aslında yanlış hesap yaptığının farkında mı?" sorusuna "Hiçbir lider attığı adımdan sonra 'Ben yanlış yaptım.' demez. Bunu görmek lazım" yanıtını verdi.

"Acaba Zelensky 'Ben Yanlış Yaptım' Diye Düşünüyor mu?"

Putin'e yönelik soruya böyle "nazik" bir yanıt veren Erdoğan, "Tabii bunu söylerken aynı şeyi Ukrayna için de düşünmek lazım. Acaba Sayın Zelensky böyle bir adımı atarken 'Ben yanlış yaptım.' diye düşünüyor mu veya düşündü mü? Tabii liderler girdikleri bir yoldan geri dönüşleri çok zor olan insanlardır. 5 milyona yakın göçmen şu anda Ukrayna'dan çıkmış vaziyette. Tabii bu konuda bir liderin bu işe dayanması, yani 35-36 milyon nüfusu olan Ukrayna'dan bu kadar insanın çıkmış olması kolay bir iş değil. Bir liderin de bunu anlatması kolay bir iş değil. Ama liderler bu konuda kolay kolay pişmanlık duymuyor" ifadelerini kullandı.

"Putin Ülkesinin Menfaatlerini Savunuyor"

Birleşmiş Milletler'in yürüttüğü soruşturmalar sonucunda Rus diktatörü Putin'i savaş suçlarıyla ilgili sorumlu tutması halinde ne tavır alacağı sorulması üzerine Erdoğan, "Yani Putin'i bu noktada tamamıyla farklı bir insan olarak görmek doğru olmasa gerek. Çünkü o da ülkesinin menfaatlerini birinci derecede savunan ve bunun da mücadelesini veren bir ülke konumunda.

"Sadece Ukrayna'da İnsanlar Ölmüyor"

Biz eğer bir neticeye varacaksak, bir liderin tarafında olmakla değil, her iki liderle de görüşmeleri yaparak neticeye varmanın gayreti içerisinde olmamız lazım. Yalnız şunu da görmek lazım, sadece Ukrayna tarafında insanlar ölmüyor, Rusya tarafında da çok insanlar öldü" yanıtını verdi.

Şanghay İşbirliği Örgütü Üyeliği: "Farklı Arayışlar İçinde Olabiliriz"

Kısa süre önce bir zirvesine katıldığı Şanghay İşbirliği Örgütü'ne katılma niyetinin hatırlatılması üzerine Erdoğan, Avrupa Birliği'nin 52 yıldır Türkiye'yi oyaladığını belirterek "Farklı arayışlar içine girme durumunda olabiliriz. NATO ülkesi olduğumuz halde NATO ülkeleri dahi Avrupa Birliği süreci içerisinde bizi oyalamaktadır. İster istemez farklı arayışlar içerisine girme durumunda da olabiliriz. Avrupa Birliği 52 yıldır bizi tutacak, bizi yanına yaklaştırmayacak ve ondan sonra da 'Niçin şurayla görüştü, niçin burayla görüştü?' diyecek. Görüşürüm" diye konuştu.

"Bizde Yüzde 80 Enflasyon var Ama Marketlerde Raflar Boş Değil"

Türkiye ekonomisinde yaşanan depremlere ilişkin soruya yanıt veren Erdoğan yine "Enflasyon aşılamaz bir ekonomik tehlike değildir. Ben ekonomistim" dedi. "Şu anda yüzde 8, yüzde 9 enflasyonun bile tehdit ettiği ülkeler var. Bizde yüzde 80 var" diyen Erdoğan, "Benim ülkemde marketlerde raflar boş değil. Ama Amerika'da bile bugün raflar boş, Fransa'da raflar boş, Almanya'da raflar boş. Benim vatandaşım şu anda istediği her türlü ürünü marketlerde bulabiliyor. Bizim için şu anda enflasyon bir sıkıntıdır ama yılbaşından sonra biz enflasyonda da bu sıkıntıyı aşacağız ve yolumuza kararlılıkla devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

2023 Seçimleri: "Alternatif Yok"

2023 seçimlerine ilişkin soruya ise Erdoğan, "Bizim şu anda seçimleri kazanma noktasında bir endişemiz yok. Halkımızın bize olan bu teveccühü devam ettikçe, bizi kimse tutamaz. Çünkü alternatif yok" yanıtını verdi.

ABD'den F-16 Alımı: "Alamazsak Başımızın Çaresine Bakacağız"

Halihazırdaki ABD-Türkiye ilişkileri için "İdeal bir konumdadır diyemem" yorumunu yapan Erdoğan, "Savunma sanayini iyi bir yere taşımamız lazım. Şimdi F-16 konusunda eğer biz Amerika'dan istediğimiz neticeyi alamazsak ne yapacağız? Başımızın çaresine bakacağız. Siz kalkıp da Yunanistan'a F-16 konusunda her türlü desteği vereceksiniz, orada üsler kuracaksınız ama Türkiye gibi NATO'daki dost ülkeye ve ilk 5 içerisinde NATO'da her türlü desteği veren ülkeye bu desteği vermeyeceksiniz. Bu durumda Türkiye'nin yapacağı iş de başının çaresine bakmaktır. Yoksa bunun dışında bizim Amerika'yla sıkıntımız yok" ifadelerini kullandı.

 

erdoğan amerikan pbs kanalına konuştu seçimii seçimi kazanma konusunda endişemiz yok