Erdoğan Rusya'da

TAKİP ET

Barış Pınarı Harekatımızın başlamasının ardından, Rusya Devlet Başkanı Putin tarafından, Cumhurbaşkanı Erdoğan Rusya'nın Soçi kentinde görüşmeye davet edilmişti

Barış Pınarı Harekatımızın başlamasının ardından, Rusya Devlet Başkanı Putin tarafından, Cumhurbaşkanı Erdoğan Rusya’nın Soçi kentinde görüşmeye davet edilmişti. Görüşmeye beş gün kala ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile görüşen Erdoğan, operasyona 120 saat ara verilmesi kararını aldıklarını açıklamıştı. Erdoğan, ateşkesin son gününde Rusya’ya giderek Putin ile bir araya geldi.

Asıl Konu Suriye

Toplantıdan önce, iki taraftan da yapılan açıklamalarla görüşmenin asıl konusunun Suriye’nin  siyasi durumu olacağı bildirildi. Diğer gündem maddesi ise Türkiye-Rusya ilişkileri ve ticaret anlaşmaları olacak. 

Soçi Görüşmesi, geçen hafta planlanmış ve görüşmenin tarihine beş gün kala ateşkes süreci başlamıştı. Daha önce de gerçekleşen Soçi zirvelerine Rusya, İran ve Türkiye hükûmet başkanları katılıyordu. Bu görüşmeye ise İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani katılmadı.

Rus Hükümeti’nde Tezat

Toplantının bitiminin ardından iki taraftan da bir açıklama gelmemesine karşın görüşme saatlerinde Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Oleg Siromolotov açıklamalarda bulundu.

Açıklamasında Türkiye’nin askerî harekat düzenleyerek Suriye’nin toprak bütünlüğünü ihlal ettiğini ve Suriye’de ordu bulundurmaya sadece Suriye hükûmeti, İran ve Rusya’nın yetkili olduğunu söyledi. Ayrıca görüşmede Suriye’nin kuzeyinde kalan petrol bölgelerinin kimin kontrolünde olacağının belirlenmesini istediğini söyledi. 

Siromolotov’un açıklamalarının öncesinde konuşan Rusya Hükûmet Sözcüsü Dimitri Peskov, Suriye’de sadece rejim kuvvetlerinin bulunabileceğini belirtmişti.