Erdoğan: "Suudi Arabistan Türkiye'den SİHA Talep Etti, Kimin Eli Kimin Cebinde Belli Değil"

TAKİP ET

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, resmî ziyaret kapsamında Türkiye'ye gelen Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Milorad Dodik ile düzenlediği ortak basın toplantısında "30 bin faz aşıyı Bosna Hersek'e göndereceğiz" dedi.

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Milorad Dodik ile Konsey Üyeleri Zeljko Komsic ve Şefik Caferoviç, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda resmî törenle karşılandı.

İki ülke heyetlerinin takdiminin ardından basın mensuplarına görüntü veren Erdoğan, daha sonra Dodik, Komsic ve Caferoviç ile Saray'da baş başa görüşmeye geçti. Görüşmelerde ikili ilişkilerin gözden geçirildiği ve ortak altyapı projelerinin ele alındığı öğrenildi. İkili ilişkileri güçlendirecek anlaşmaların imzalanmasının da gündemde olduğu belirtildi.

Görüşmelerin ardından Erdoğan, Dodik ile ortak basın toplantısı gerçekleştirdi. “30 bin faz aşıyı Bosna Hersek’e göndereceğiz” diyen Erdoğan'ın açıklamalarında öne çıkanlar şöyle:

BOSNA HERSEK'E 30 BİN FAZ AŞI

"Türkiye-Bosna Hersek-Hırvatistan üçlü mekanizmasına işlerlik kazanma noktasında mutabıkız. Ülkemizin Bosna Hersek’in başta NATO olmak üzere Avrupa-Atlantik kurumlarıyla entegrasyonuna olan desteğini bir kez daha teyit ettik. Bugün gerçekleştirdiğimiz görüşmelerin somut iş birliği adımlarımızı daha da pekiştireceğine inanıyor, hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum."

Dodik de yaptığı konuşmada, “Türkiye zor bir pandemi dönemi geçirse de bizlere yardım ettiği için aşı temini konusunda son derece müteşekkirim. Biz Bosna Hersek’te bu aşıları şimdiye kadar temin edemedik” dedi.

"DOSTLARIMIZA, KARDEŞLERİMİZE TÜRKAKIM'I ULAŞTIRIRIZ"

Erdoğan, Dodik'in "TürkAkım, Sırbistan'a kadar gelmiştir. Bosna Hersek, TürkAkım'ın ülkeye ulaştırılmasıyla ilgileniyor. Otoyolla birlikte TürkAkım'ın ulaştırılması fırsatını kaçırmamalıyız" sözlerine ise şöyle yanıt verdi: 

"TürkAkım noktasında da bizim açımızdan herhangi bir sorun yok. Rusya'yla da mutabık kalmak suretiyle dostlarımıza, kardeşlerimize yapılacak otoyolun yanından süratle TürkAkımı geçer. Ve kendilerine TürkAkım'ı, bu doğalgazı ulaştırırız."

"MISIR HALKI BİZİMLE TERS DÜŞMEZ"

Basın toplantısında, Mısır ile yeniden başlatılan diplomatik görüşmelerle ilgili bir soruyu da yanıtlayan Erdoğan, şunları söyledi:

"Doğu Akdeniz’deki gelişmelerde öncelikle Türkiye’nin kararlılığı aynen devam etmektedir. Buradan bizim taviz vermemiz söz konusu değil.  Savunma Bakanlığımızın yapmış olduğu açıklamalar var. Mısır halkının bu noktada bizimle ters düşmesini ben düşünmüyorum. Mısır halkı bizimle ters düşmez. Şu anda atılan adımlar aslında bir geçici yanlışlığın tezahürü gibi geliyor bana."

"KİMİN ELİ KİMİN CEBİNDE BELLİ DEĞİL"

"Bunun yanında yeni bir gelişme olarak Suudi Arabistan’ın da Yunanistan ile bir ortak tatbikat olayı söz konusu. Ama bir diğer taraftan da Suudi Arabistan’ın şu anda Türkiye’den SİHA talebi var. Kimin eli kimin cebinde belli değil. Türkiye orada karar verici konumundadır. Temennim odur ki ılıman bir şekilde bu süreci geçmiş olalım."

Erdoğan Cumhurbaşkanı AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan Bosna Hersek Milorad Dodik Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi TürkAkım Bosna Hersek aşı Türkiye Bosna Hersek'e aşı gönderiyor Mısır Suudi Arabistan