Erdoğan Taksim Camii'ni Gezi'nin Yıl Dönümünde Açıyor

TAKİP ET

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Taksim Camii'nin açılışını Gezi olaylarının başladığı günün yıl dönümü olan bugün yapacak.

Tarihi olarak Taksim'de ibadethane olarak 19. yüzyılın sonunda inşa edilen Ortodoks Kilisesi ve Topçu Kışlası içinde bulunan bir camii vardı. Topçu kışlasının atıl hale gelmesiyle birlikte kullanılamaz hale gelen camii, kışlayla birlikte 1940'ta ortadan kaldırılmıştı.

Sonraları Menderes döneminde Taksim Meydanı'nda bir camii inşa etme gündeme gelmiş ve bir dernek kurulmuştu. Daha sonra Demirel iktidarlarında da tekrar tekrar gündeme gelen proje birçok farklı sebepten durmuştu. Belediye başkanlığı yaptığı sıralarda Erdoğan tarafından da sıklıkla zikredilen proje 28 Şubat'la birlikte rafa kaldırılmıştı. 

En sonunda ise Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığında Atatürk Kültür Merkezi'nin "tarihi ömrünü tamamladığı" gerekçesiyle yıkımına karar verilip,Topçu Kışlası'nın ve Taksim Camii'nin inşa edilmesi için iş makinelerinin 2013 Mayıs'ında Gezi Parkı'na girmesiyle protestolar başladı. Ülkenin dört bir yanına yayılan ve polis şiddetiyle dokuz kişinin yaşamını yitirmesine ve onlarca kişinin yaralanmasına neden olan Gezi Parkı eylemleri şiddetle bastırıldı.

Türkiye'yi Erdoğan'ın iki dudağı arasına sıkıştırıp derin bir siyasi, ekonomik krize sürükleyen 16 Nisan Halkoylaması'na gidilen süreçte inşaatına tekrar başlanan Cami'nin açılışı daha önce ertelenmişti. Son günlerde Sedat Peker'in AKP ile eskide kalan ortaklıklarında biriktirdiği ortak cürümleri ifşa etmesiyle birlikte gündemi değiştirmekte zorlanan Erdoğan, Cami'nin açılışının bugün yapılacağını duyurdu.

taksim gezi parkı camii açılıyor kavga protesto gösteri