Erdoğan: Taliban Kabil Havalimanı'nı Bizim İşletmemizi İstedi

TAKİP ET

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Taliban'ın Kabil Havalimanı'nın korunmasına ilişkin olarak Türkiye'ye bir teklif yaptığını açıkladı.

Bosna-Hersek'e gidişinden önce Atatürk Havalimanı'nda basın toplantısı düzenleyen AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 31 Ağustos sonrasında Kabil Havalimanı'na yönelik bir sefer olup olmayacağına ilişkin bir soruya "Öncelikle tabii Afganistan’daki tabloyu, durumu görmemiz lazım. Afganistan’da şu anda ciddi bir yönetim boşluğu söz konusu. Önce burada yönetimin belli olması, yönetimin belirgin hale gelmesi, yönetimin belirgin hale gelmesinden sonra da biz o zaman kararımızı vereceğiz, kurumlarımız o zaman kararlarını verecekler. Örneğin, şu anda Türk Hava Yolları bizim sivil, asker neyse nereden gidip alıyor? İslamabad’dan gidip alıyor. Peki, İslamabad’a sivil, asker vatandaşlarımızı kim taşıyor? Onu da askeri uçaklarımız taşıyor. Biz devletiz, devlet olarak da olması gereken neyse bunu yapıyoruz" ifadeleriyle yanıt verdi.

Taliban'ın Türkiye'ye Kabil Havalimanı Teklifi

Taliban'la görüşülüp görüşülmeyeceğine ilişkin bir soruya "Gerektiğinde yaparız ama şu anda bir defa Taliban hatta Kabil Havalimanı’nın işletilmesi noktasında teklifleri var. Kime, bize. Güvenliği diyor biz sağlayalım ama işletmeyi siz yapın" diye yanıt veren Erdoğan, "Şimdi bizim bu konuda bile şu anda henüz verilmiş bir kararımız yok. Çünkü orada her an her türlü ölüm vesaire mümkün. Şimdi dünkü olayda 72 kişinin ölmesi. Orada eğer bizim adımız geçerse, o arada kalkıp da Türkiye Cumhuriyeti yer alıyor veyahut da orada işte askeri havalimanını işletiyor, sivil havalimanını işletiyor ama buna rağmen 72 kişi öldü. Buna biz bulaşırsak, biz bunu izah edemeyiz. Onun için bizim şu anda böyle bir kararımız söz konu değil" diye konuştu.

"Biz şu anda askerimizi, sivil vatandaşlarımızı önce İslamabad’a, İslamabad üzerinden de ülkemize geri getiriyoruz" diyen Erdoğan, "Çünkü onların yüzlerindeki memnuniyet bizim için en önemli adımdır. Şu anda uçak seferlerinin başlaması vesaire bunlarla ilgili acelemiz yok. Orada sükunet hakim olduğu zaman gerekli kararı veririz. Çünkü Afgan halkı bizim asırlarca kardeşimiz olmuş ve onların din, dil vesaire bu noktada bizimle aynı dünyayı paylaşmış olan insanlardır. Biz onlarla zaten ayrı düşünemeyiz. İnşallah orası da şöyle sahil-i selamete çıksın ve biz de adımlarımızı ona göre atalım" ifadelerini kullandı.

Reuters: Türkiye Kabil Havalimanı'nı Korumayacak

Reuters'ın bugün yayımladığı ve iki Türk yetkiliye dayandırdığı haberinde, Türkiye'nin Kabil Havalimanı'nın güvenliğinin sağlanması konusunda bir katkı sağlamayacağı ifade edilmişti.

Söz konusu yetkililer bu kararı Kabil Havalimanı'nda yapılan bombalı saldırıların bölgenin istikrarsızlığını iyice ortaya çıkarmış olmasına bağlamıştı.

Erdoğan Taliban Kabil Havalimanı'nı Bizim İşletmemizi İstedi