Erdoğan: Taliban Yöneticilerini Kabul Edebileceğimizi Daha Önce de İfade Etmiştik

TAKİP ET

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Katıldığı bir ortak canlı yayında Afganistan meselesine değinen Erdoğan, "Yönetimde kim olursa olsun iyi ve kötü gününde Afganistan’ın yanında yer almak hem ahde vefanın hem de kardeşliğimizin gereğidir. Taliban yöneticilerini kabul edebileceğimizi daha önce de ifade etmiştik. Bu tavrımızı bugün de muhafaza ediyoruz. Taliban yöneticilerinin yaptığı itidalli ve ılımlı açıklamaları bizler de memnuniyetle karşılıyoruz.

Afgan halkının huzuru, bu ülkede yaşayan Türk soydaşlarımızın selameti ve ülkemizin çıkarlarının korunması noktasında her türlü iş birliğine hazırız. Afganistan’daki askerlerimiz hiçbir zaman muharip bir güç olarak görev yapmadı. Askerlerimizi orada asla yabancı bir güç olarak görmedik, kullanmadık. Türkiye’nin Afganistan’daki askeri varlığı, yeni yönetimin de uluslararası alanda elini güçlendirecek ve işini kolaylaştıracaktır" diye konuştu.

Önümüzdeki günlerde Merkel ve Putin'le görüşeceğini söyleyen Erdoğan, Birleşik Arap Emirlikleri'nin Türkiye'de yatırımlar yapacağını kaydetti. 

Yasa dışı göçmenlere karşı sınırların güvenliği için İran sınırına boydan boya duvar örüleceğini belirten Erdoğan, "Sadece göç değil, teröre karşı da bunlar bizim için önemli bir bariyer. Bu duvarı oluşturan 3 metre yüksekliğindeki beton blokların üstünde 1 metre de dikenli tel bulunuyor. Tamamlanan duvar uzunluğu bundan sonra da çok hızlı şekilde artacak. Bunları ayrıca termal kameralarla da takip ediyoruz. 109 kilometrelik kısmı aydınlatma sistemiyle donatılmış durumda. 79 kilometre boyunca yerleştirdiğimiz kamera ve algılayıcı sistemlerle düzensiz göç hareketlerini sürekli izleyip anında müdahale ediyoruz. Gözetleme kulelerimiz ileri teknolojik donanıma sahip. Kara gözetleme radarı, termal kamera, GPS alıcısı, lazer uzaklıkölçer gibi sistemleri de bünyesinde barındırıyor" diye konuştu.

Tercümanım Kadar Başınıza Taş Düşsün

Kabil Havalimanı'nın güvenliğine ilişkin "bozulan planlar" hakkında Erdoğan "Şimdi sahada oluşan yeni gerçeklere göre planlarımızı yapıyor, görüşmelerimizi de ona göre sürdürüyoruz” dedi. 

Biden ile yaptığı özel görüşme üzerine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından ortaya atılan iddialar hakkında konuşan Erdoğan "Hukukta bir kaide vardır: Müddei, iddiasını ispatla mükelleftir. Bu adam nereden bunu gördü? Kim kendisine bunu sufle etti? Kendi büyükelçisi bile öyle bir şeyin olmadığını söylüyor. Bu adam yalancı, bu adamın bugüne kadar doğru bir sözü yok. Söyledikleri tek şey var: Orada dışişleri yetkilisi yoktu. İlla dışişleri yetkilisinin mi olması lazım? Ben varım orada. Dışişleri bana bağlı. Kafayı takmışlar tercümanımıza. Başınıza tercümanım kadar taş düşsün" ifadelerini kullandı.

Yaşanan sel felaketine ilişkin olarak "Dere yatağına konut yapmanın hep aksini söylemişimdir" diyen Erdoğan, "Rize’de eskiden ağaçlar vardı. Bunları kestiler, yerine çay diktiler. Çay dikmekle kalmadılar azot ağırlıklı gübre verdiler. Bu gübre ne yapıyor? Toprağı yakıyor. Yağmurla buluştuğunda lapa oluyor akıp gidiyor. Tabiatta ilahi bir denge olduğuna inanırız. Bu denge ne kadar tahrip ederse doğal felaketlerin yıkıcılığı da o derece artar ve artacaktır. Tabiat kendine isyan kabul etmez" ifadelerini kullandı.

Yangınlarda Topu Yine CHP'ye Attı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu için "İşi gücü yalan terörüdür" diyen Erdoğan "Antalya’da, Muğla’da, İzmir’de belediye başkanı kimde? CHP’de. Bu işlere karadan müdahaleniz, itfaiyeniz nerede?" diyerek orman yangınlarıyla ilgili CHP'li belediyeleri sorumlu tuttu.

Erdoğan Taliban Yöneticilerini Kabul Edebileceğimizi Daha Önce de İfade Etmiştik