Erdoğan: Taliban'a Kapılarımız Açık

TAKİP ET

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cuma namazı çıkışı İstanbul'da, gazetecilere Taliban ile ilgili açıklamalarda bulundu.

AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, cuma namazı çıkışında basın mensuplarının yönelttiği Afganistan ve göç konuları hakkındaki soruları yanıtladı.

20 yılı aşkın süredir Batının da İslam dünyasının da bu bölgeye gerekli ihtimamı göstermediğini belirten Erdoğan, Türkiye'nin Afganistan'a tüm imkanlarıyla destek olduğunu ve Taliban'a kapıların açık olduğunu söyledi.

Rusya ve ABD’nin Afganistan’a yönelik müdahaleleri eleştiren Erdoğan "Biz ise Afganistan’a tüm imkanlarımızla gerek altyapı gerek üstyapıda elimizden gelen gayreti gösterdik. Halen de oralarda altyapı üstyapı noktasında çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Afganistan şu anda ciddi manada kendi başına bırakılmış, Taliban’ın takınacağı tavır belli olduğu halde çeşitli görüşmeler olmuş ve bu görüşmelerin neticesi de ortada…. Şimdi kendileri söylüyor, biz bütün bu silah, araç gereç, mühimmat nereye bıraktığımız henüz belli değil gibi laflar oldu burada.” ifadelerini kullandı.

"Taliban'a Kapılarımız Açık"

Taliban'ın buradaki takınacağı tavra baktıklarını söyleyen Erdoğan Taliban ile zaman zaman Türkiye'nin de görüşmeler gerçekleştirdiğine dikkat çekerek şöyle devam etti:

"Kendileri söylüyorlar. Biz silah, mühimmat bunları nereye bıraktığımız belli değil diyorlar. Amerika bizimle de bazı görüşmeler yaptı. Taliban'la bizim de görüşmelerimiz oldu. Bundan sonra yine biz bu tür görüşmeleri yapabileceğimizi söyledik.

Şu anda gelişmeleri takip ediyoruz. Afganistan politikalarını yakından bildiğimiz ülkelerle müzakere halindeyiz. Yarın örneğin NATO’nun böyle bir toplantısı var, Dışişleri Bakanlığımızın orada görüşmeleri olacak. Taliban’la görüşmeler noktasında biz gerekirse Taliban’la da görüşmeler yapabiliriz, buna kapalı değiliz. Ortada bir gerçek var, kapı çalındığında kapımızı açar, görüşmelerimizi yaparız. Afganistan halkı bizim Müslüman kardeşlerimizdir, biz onlara kapımızı kapatacak değiliz. Yatırımlar yapan yatırımcılarımızı da bırakamayız. Bunları Kabil’den İslamabad’a oradan ülkemize getirmeye devam ediyoruz.”

"Rakamların Hepsi Yalan"

Erdoğan düzensiz göç konusunda ise muhalefetin iddialarını reddederek şu sözleri kullandı:

"Ölümden uzak adımın atılmış olması Afganistan'ın en önemli kazanımıdır. Türkiye'nin ana muhalefeti hep şunu söyledi. 1.5 milyon düzensiz göç oldu. Ana muhalefetin de söylediği rakamların hepsi yalandır. Türkiye'ye Afganistan'dan böyle bir göç olmamıştır. Türkiye'de şu an 300 bin Afganistanlı göçmen bulunmaktadır.

Biz kapılarımızı kesinlikle, bize topraklarından kaçan ve ülkemize sığınmakta olan insanlara kontrollü olarak devamlı açtık. Geri gönderilmesi gerekenleri de ülkelerine gönderdik."

"Her Şey Yalan"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu yalancılıkla itham eden Erdoğan "Bay Kemal sıfatıyla yalancı bay Kemal'dir. Akşam başka gündüz başka. Her hadisede yalanlarıyla temazül etmiş bir zattır. Bu olayda da yine ABD Büyükelçiliği yalanlamıştır fakat bunlar hala bunun üzerinden yürümeye devam ediyorlar. Karadeniz'deki sel afetinde, diğer taraftan Antalya, Muğla'daki yangın afetlerinde. Bartın, Kastamonu, Sinop'taki sel afetlerinde yaptıkları her şey yalan. Yanlarında zaten yalan makinaları var gayet iyi çalışıyor. Yalan üzerine yalan, ülkede felaket yaşıyoruz dayanışma yok yalan var. Milleti yalanla bir yerlere taşıyacağınızı zannediyorsanız taşıyamayaksınız. Böyle bir felaketin olduğu dönemde ülkeyi yönetenlerin yanında yer almanız lazım. Çünkü bunların miracı yalan. Yalan üzerine bunların bir akışı var gidişi var. Benim milletim zamanı geldiğinde gereken dersi sandıkta verecektir." ifadelerini kullandı.

taliban afganistan abd rusya savaş halk islam şeriat özgürlük baskı sözcü katliam yasak yönetim hükümet türkiye destek kardeş erdoğan kapı açık açıklama