Erdoğan: Türk Keneşi'ne Katılmak İsteyen Çok Sayıda Ülke Var

TAKİP ET

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türk Keneşi'ne katılmak isteyen çok sayıda ülke olduğunu söyleyerek "Artık bu oluşumu uluslararası bir örgüt haline getirmemiz gerektiğini görüyoruz" dedi.

Bugünkü kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamalarda AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Konseyi olarak da bilinen Türk Keneşi'ne değindi. Erdoğan, Türk Keneşi'ne katılmak isteyen birçok ülke olduğunu dile getirerek bu konuya ilişkin şöyle konuştu:

"Son kabine toplantımızdan bu yana, diğer çalışmalarımızın yanı sıra ülkemiz açısından önemli bir dizi uluslararası toplantılara katıldık. Önceki hafta Türk Konseyi devlet başkanları ile çevrim içi gerçekleştirdiğimiz zirvede, sağlıktan ticarete geniş bir yelpazede iş birliğini ilerletmenin yollarını aradık. Tam ve gözlemci üyelerinin yanı sıra Türk Konseyi'ne katılmak isteyen çok sayıda ülke bulunuyor. Artık bu oluşumu uluslararası bir örgüt hâline getirmemizin zamanının geldiğini görüyoruz. Konsey, bünyesinde kurulan çok sayıda yapı ile üzerinde çalışılan vizyon belgesi çok daha güçlü bir kurumsallaşma ihtiyacını ortaya koyuyor. Bu hususta diğer devlet başkanlarıyla da mutabık olduğumuzu memnuniyetle müşahede ediyoruz. İnşallah salgın şartlarının el vermesi hâlinde kasım ayında Türkiye'de ev sahipliği yapmayı planladığımız 8. Olağan Zirve'de bu doğrultuda somut adımları atacağız. İstanbul'da prestijli bir tarihî binayı, Konsey'in ve ileride kurulacak yapının yönetim ihtiyaçlarını karşılamak için hazırladık."

Irak Türkmen Cephesi'nin eski başkanı ve Irak Türkmenlerinin daimî lideri, Türkmen milletvekili Erşat Salihi de dün yaptığı bir açıklamada "Irak Türklerinin gözlemci olarak Türk Konseyi’ne katılmasını istiyoruz. Çağrımızı yineliyoruz" demişti. Türkmen lider, "Ayrıca bu çağrı, sadece Irak Türkleri için değil. Güney Azerbaycan, Suriye, Kırım, Doğu Türkistan, Afganistan, Batı Trakya, Ahıska ve diğer bütün Türkler adına bu çağrıyı yapıyorum. Türk Keneşi’nde sadece Bağımsız Türk Cumhuriyetleri değil, bütün Türk toplulukları olmalıdır" diyerek haklı talebini bir kere daha belirtti.

Türk Konseyi Türk Keneşi Türk Birliği Türk dünyası Türkiye Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi Azerbaycan Kazakistan Kırgızistan Özbekistan Macaristan Ukrayna Türkistan İstanbul Bakü Türk Konseyi Zirves