Erdoğan Ukrayna Yolcusu

TAKİP ET

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Ukrayna'ya gidiyor.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Ukrayna'ya ziyaret gerçekleştireceği bildirildi.

Ziyaretine ilişkin bir kararname yayımlayan Erdoğan, Ukrayna ziyareti boyunca anayasanın 106. maddesi uyarınca yerine Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın vekâlet edeceğini açıkladı.

Ziyarete ilişkin açıklama yapan Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, Türkiye ve Ukrayna arasında serbest ticaret anlaşması imzalanacağını belirtmişti. 

Ukrayna ve Türkiye Arasında Serbest Ticaret Anlaşması Yapılacak


Ancak Erdoğan'ın Ukrayna çıkarmasının nedeni ticaret değil; doğuda yükselmekte olan Rus tehdidi. Kırım'ın yasa dışı ilhakı ve Ukrayna topraklarındaki Rus yanlısı ayrılıkçı hareketler konusunda Türkiye, açıkça Ukrayna'dan yana tavır alıyor. 

Çavuşoğlu: Kırım'ın Yasa Dışı İlhakını Tanımayacağız


Kırım'da ve Ukrayna'nın doğu bölgelerinde Rusların işgalci konumda olduğunu sık sık vurgulayan Türkiye, Kırım'ın yasa dışı olarak ilhak edilmesini asla tanımadı. Türkiye Türkleri ile aralarında soy bağı bulunan Kırım Tatarları da Kırım'ın Ukrayna'nın bir parçası olduğunu ve öyle kalması gerektiğini vurguluyor. 

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırgan tutumunun iyice ayyuka çıkması ve sınıra Rus askeri yığınağının doruğa çıkması üzerine Erdoğan, Putin ve Zelenskiy'i bir araya getirebilmeyi temenni ettiklerini açıklamıştı. Erdoğan, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasını diplomatik yollarla öteleme ya da mümkünse durdurabilmeye çalışacak.

recep Tayyip Erdoğan vladimir zelenskiy vladimir putin rusya ukrayna türkiye kırım