Erdoğan ve Bahçeli Arasında Sistem Gerilimi

TAKİP ET

Taha Akyol, AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve MHP lideri Bahçeli arasında başkanlık sisteminin revize edilmesi konusunda gerilim yaşandığını yazdı.

MHP liderinin açıkladığı anayasa taslağında Cumhurbaşkanı yetkilerinin önemli ölçüde sınırlandırıldığını ve denetime açtığını belirten Taha Akyol, Erdoğan'ın ise böyle bir değişikliğe hiç niyeti olmadığını yazdı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin kısa süre önce yaptığı "MHP Cumhur İttifakı’nın bir ortağı olsa da işlevi ve üstlendiği demokratik sorumluluğu muhalefettir, bunun yanı sıra TBMM’de denge ve denetleme göreviyle mesuldür" çıkışını hatırlatan Akyol, Erdoğan ve Bahçeli arasında sistem konusunda "esaslı görüş farkları" bulunduğunu belirtti.

Bahçeli'nin "denetim ve denge" vurgusu yaptığını belirten Akyol, Saadet Partisi Genel Başkanı Karamollaoğlu'nun da denetim konusunda istekli olduğunu belirterek Erdoğan ile yaptığı görüşmeden sonra yaptığı "Fakat Erdoğan 'Sistemde revizyon düşünmüyor, hiç'" açıklamasını aktardı. 

"Erdoğan’ın düşündüğü tek değişiklik, 'yüzde 50+1' şartı aranmadan en çok oy alan kimsenin Cumhurbaşkanı seçilmesi!.. '50+1 dışında bugünkü sistemde en ufacık bir problem görmüyor'" diyen Akyol, "Erdoğan’ın sistemin işlerliğinden çok kendi iktidarını öncelediği açık. Elindeki emsalsiz yetkilerin 'dengelenmesini ve denetlenmesini' istemiyor. Ortağı Bahçeli ise aksini düşünüyor" ifadelerini kullandı.

Taha Akyol'un yazısının tamamını okumak için tıklayınız.

Erdoğan ve Bahçeli Arasında Sistem Gerilimi