Erdoğan ve Boris Johnson Arasında Kritik Afganistan Görüşmesi

TAKİP ET

AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İngiltere Başbakanı Boris Johnson Afganistan hakkında görüştü.

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İngilete Başbakanı Boris Johnson  Türkiye-İngiltere ilişkileri ve  Afganistan’da yaşanan olayların etkileri hakkında telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

AKP Genel Başkanı  Erdoğan, görüşmede, Türkiye’nin Afganistan’da mevcut önceliğinin vatandaşlarının tahliyesi olduğunu belirterek, Kabil Havaalanının güvenliğini sağlama sorumluluğunu uygun şartların oluşması halinde devam ettirebileceklerini ifade etti.

Afganistan ve İran’da gerekli tedbirler alınmadığı takdirde yeni göç dalgasıyla karşılaşılacağını belirten  Erdoğan, Afganistandan gelen düzensiz göçün, krize dönüşmeden başta Avrupa ülkeleri olmak üzere herkesin elini taşın altına koyması ve uluslararası toplumun bu konuda bir araya gelmesi gerektiğini vurguladı.

Afganistan kaynaklı göçün yeni insani trajedilere sebep olmaması için Afganlılara kendi topraklarında ve komşu ülkelerde yardım sağlanması gerektiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği başta olmak üzere ilgili BM kuruluşlarının mali katkıları artırılarak daha etkin rol oynamalarıyla bu göç baskısının azaltılabileceğini ifade etti.

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı ile Görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel ile de bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. 

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Türkiye-AB ilişkilerini geliştirecek konular ile Afganistan’daki gelişmeler ve Afgan sığınmacılar hakkında konuştu.

 Erdoğan, Michel ile görüşmesinde  AB’nin Dijital Kovid-19 Sertifikasına Türkiye’yi dahil etme kararını memnuniyetle karşıladığını aktardı. 

 

 

erdoğan göçmen sığınmacı afganistan ingiltere boris johnson