Erdoğan'dan Biden'a Jest: Nişasta Bazlı Şeker Kotası Yüzde 100 Artırıldı

TAKİP ET

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararıyla nişasta bazlı şeker kotası yüzde 2,5'tan yüzde 5'e çıkarıldı. 

Resmi Gazete'de Şeker Kotalarının Düzenlenmesi ve Uygulanmasına ilişkin yönetmelik yayımlandı. AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan yönetmeliğe göre nişasta bazlı şeker kotası yüzde 2,5’tan yüzde 5’e çıkarıldı. 

2018 yılında yüzde 10'dan yüzde 5'e bir yıl sonra da yüzde 2,5'a düşürülen şeker kotasının yeniden artırılmasına muhalefet partileri tepki gösterdi.

Biden'a Görüşme Öncesi Hediyesi 

İYİ Parti İzmir Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Aytunç Çıray, ''Biden’a büyük hediye! Sn. Erdoğan 'zehir' dediği NBŞ (nişasta bazlı şeker) kotasını yüzde yüz arttırdı. NBŞ firmalarına yüzde elli Glikoz şartı da kaldırıldı. Türkiye'de NBŞ tekelini elinde bulunduran Cargill ve Amylum ABD şirketleri kazandı! Türk halkı sağlığından kaybetti” ifadelerini kullandı.

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Yavuz Ağıralioğlu, “Gıda terörü’ne devlet eliyle onay verilmesine razı olamayız. Bir kararnameye atılan imza ile Nişasta Bazlı Şekerlerin yüzde 2.5’tan yüzde 5’e (iki katına) çıkarılması kararı kabul edilemez. Geleceğimizin teminatı çocuklarımızın ve milletimizin canı, sağlığı bu kadar ucuz olmamalı” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Erdoğan eli boş gitmiyor Biden'a şeker yaptırmış. Nişasta bazlı şeker kotasının yüzde 2,5’tan yüzde 5’e çıkarılması korkunç bir karardır. 2019’da kamuoyu tepkisi ve meclisteki mücadelemiz ile düşürülen kotanın yeniden yüzde 5’e yükseltilmesinin izahı yoktur” şeklinde konuştu.

Cargill Hükümet Tarafından Korunuyor 

ABD merkezli Cargill şirketi için düzenleme yapıldığını söyleyen Tek-Gıda İş Örgütlenme Uzmanı Suat Karlıkaya, "Bu şeker fabrikalarının özelleştirilmesine olan tepkileri düşürebilmek için bir siyasi manevraydı. Dikkat edilirse NBŞ kotasının düşürülmesi şeker fabrikalarının özelleştirilmesiyle paralleldir. Toplumda 'NBŞ'ye mi kalacağız?' tepkileri yükselince Hükümet öyle bir hamle yaptı. Ama şimdi özelleştirmeler unutuldu. Şimdi kotalar kademeli olarak yükseltilecektir. Çünkü Cargill firması açılırken de dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan 'İşverenler bundan daha çok kar ediyorsa buna niye engel olacaksınız?' demişti. Cargill'in Bursa'daki fabrikasının kuruluş yeri de 1. sınıf tarım arazisi. Mahkeme kararları olmasına rağmen Cargill'e özel yasa çıkarıldı. Çok imtiyazlı, Hükümet tarafından da korunan bir firma yani" ifadelerini kullandı. 

Yoğun olarak tüketilmesi sonucu karaciğer yağlanması, pankreas kanseri, fibrozis, siroz, insülin hastalıkları, eklem iltihabı, hipertansiyon, koroner kalp hastalıkları ve yaygın olarak obezite ile diyabete yol açan nişasta kotasının artırılma kararı hakkında açıklamalarını sürdüren Karlıkaya,  "Amerikan firmalarının önü bu kadar açılırken aynı firmanın Türkiye'de anayasal hak olan sendikalaşmayı çiğnediği halde Hükümet'in bir adım atmaması vahim bir durum. Biz mücadelemizle mahkemelerimizi kazanmışız. Ama bu firma anayasayı, yasaları aleni bir şekilde çiğnerken bizim yanımızda durmayanlar o firmanın menfaatleri ve çıkarları için çalışıyor. Toplumumuzun bunun bilincine varması ve sınıfımızı ona göre belli etmemiz gerekiyor. Cargill işçilerinin mücadelesi aynı şekilde devam ediyor. Cargill yönetimini anayasaya uymaya, Hükümet'i de işçilere ve bu vatanın evlatlarına sahip çıkmaya çağırıyoruz" dedi.

 

cargill nişasta kotası artırıldı erdoğan recep tayyip resmi gazete