Erdoğan'ın Rize Ziyareti Öncesi HES Nedeniyle Kuruyan Derelere Su Salındığı İddia Edildi

TAKİP ET

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın il kongresi için gittiği memleketi Rize'de HES yüzünden kuruyan dereleri Erdoğan'ın görmemesi için şirket tarafından suyun bırakıldığı iddia edildi.

Partili Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın memleketi Rize Güneysu'da yapılan hidroelektrik santralinin deneme üretimine başlamasıyla birlikte yaklaşık bir aydır su bırakılmayan Gürgen Deresi'ne Erdoğan gelmeden hemen önce sürpriz bir şekilde yeniden su verilmesi kafalarda soru işareti uyandırdı. Halkın bir süredir devam ettirdiği mücadeleye rağmen derelere su vermeyen HES şirketinin Erdoğan gelince bir anda suyu bırakmasının arkasında Erdoğan'a karşı bir oyun olduğu iddia edildi.

HES'lere iptal davası açan Handüzü Yaylası Koruma Derneği Başkanı Ceyhun Kalender, şirketin Erdoğan'ın Rize'ye yaptığı ziyaret nedeniyle suyu bıraktığını, bugüne kadar yanlış bilgilendirilen Erdoğan'a sanki su her zaman akıyormuş gibi bir görüntü verilmek istendiğini söyledi.

Dernek Başkanı Ceyhun Kalender, yapıtğı açıklamada "İlk bilirkişi raporu HES'lerin bölgeye vereceği zararı bilimsel bir şekilde anlatıyordu. Ancak sonradan yazılan raporlarda bilimsellik yok oldu. Halkın HES'lere yönelik haklı tepkileri üzerine şirket sanki yol yapıyormuş gibi projeye başladı. Yol bitip de borular gelmeye başlayınca kandırıldığımızı anladık, tepkimizi gösterdik. Şirket son bir aydır Alicik HES'te deneme üretimine başlayınca derelerimiz bir anda kurudu. Yüzde 20 su bırakılması gerektiği halde yüzde 10 bile su gelmiyordu. Önceki gün suyu bir anda bıraktılar. Anladık ki Cumhurbaşkanı Erdoğan il kongresi için Rize'ye gelecek. Halkın HES tepkisi büyük, olayı yerinde görmek ister de kuru dereleri görürse projeleri durdurur diye suyun bırakıldığını düşünüyoruz. Cumhurbaşkanı gidince suyu tekrar tutup derelerimizi kurutacaklar. Cumhurbaşkanına Rize'deki AKP'li siyasiler ve kamu görevlilerinin yanlış bilgi verdiğini düşünüyoruz. AKP'nin yüzde 96 oy aldığı köyün susuzluğa terk edildiğini Cumhurbaşkanının bilmediğini düşünüyoruz ve kendisini buraya davet ediyoruz" ifadelerini kullandı.

rize memleket ziyaret hes dereler su bırakıldı su salındı kuru dereler proje şirket erdoğana oyun hile göz boyama