"Ermeni İşgalinde Tatbikat Yapmayan İran Neden Karabağ Kurtarılınca Sınırda Askeri Tatbikata Başladı?"

TAKİP ET

İlham Aliyev II. Karabağ Savaşı'nın yıl dönümünde önemli açıklamalarda bulundu.

Ermenistan işgalindeki Karabağ topraklarının önemli bir kısmının kurtarıldığı II. Karabağ Savaşı'nın başladığı günün yıl dönümünde açıklama yapan Aliyev, Ermenilerin çatışmaları neden başlattığına ilişkin "Görünen o ki Ermenistan yönetimi, iktidara yeni gelmiş yönetim herhangi bir askeri başarıyla da övünmek istiyordu, herhangi bir askeri başarı elde etmek istiyordu. Fakat hesapları tutmadı, çok büyük hata yaptılar. Bunun sonucunda da acı yenilgiye uğradılar" diye konuştu.

İşgalci Ermenistan'ın anayasasında Türkiye ve Azerbaycan'a karşı toprak taleplerinin yer aldığını hatırlatan Aliyev, "Ermenistan-Türkiye ilişkilerinin normalleşmesine gelirsek biz elbette tüm bölgede barış olmasını istiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önerdiği 3+3 platformunun, bunun en güzel yolu olacağını düşünüyorum. Fakat Ermenistan henüz bunu kabul etmiyor. Şimdi Türkiye Cumhurbaşkanı tarafından bu seslendiriliyor. Ermenistan'a şans veriliyor. Siz de iyi biliyorsunuz ki Ermenistan anayasasında Türkiye'ye karşı toprak iddiası var. Bundan vazgeçmeliler. Önce anayasasını yeniden çalışıp kabul ettirmelidirler. Ermenistan gibi güçsüz ve tamamen darmadağın edilmiş ülke, Türkiye gibi dev ülkeye karşı nasıl toprak iddiasında bulunabilir? Bu, psikolojik hastalığa benzeyen bir şeydir. Dolayısıyla bundan vazgeçmeliler" ifadelerini kullandı.

Ermenistan Zengezur Koridoru'nu Açmazsa Normalleşme Olmaz

Türkiye ile Azerbaycan'ı kara yolu ile birbirine bağlayacak olan Zengezur Koridoru'nun normalleşmenin olmazsa olmaz şartı olduğunu belirten Aliyev, "Elbette bir şarttır. Çünkü 10 Kasım bildirisinde bu belirtiliyor. Ermenistan bu yükümlülüğü aldı. Eğer bu yükümlülüğü icra etmezse o zaman hangi normalleşme söz konusu olabilir?" dedi.

İran'ın Sınırdaki Tatbikatı

İran'ın Karabağ'ın kurtarılması sonrasında başlattığı tatbikatı "çok şaşırtıcı" olarak niteleyen Aliyev, "Çünkü 30 yıllık bağımsızlık döneminde böyle olaylar olmamıştı. İlk olarak söylemeliyim ki her ülke kendi topraklarında istediği askeri tatbikatı yapabilir. Bu onun egemenlik hakkı. Buna kimse söz söyleyemez. Fakat bunu bir zaman kesitinde analiz ettiğimizde bunun hiçbir zaman olmadığını görüyoruz. Neden şimdi ve neden bizim sınırımızda? Bu soruları ben değil, Azerbaycan toplumu soruyor. Bu soruyu dünyadaki Azerbaycanlılar soruyor.

Bir soru da soruluyor ki neden işgal döneminde o bölgede tatbikat yapılmıyordu? Ermenilerin Cebrayıl, Zengilan ve Füzuli'de olduğu dönemde neden tatbikat yapılmıyordu? Neden biz bu toprakları kurtardıktan sonra, 30 yıllık esaret ve işgale son verdirdikten sonra bu yapılıyor? Bu sorular meşru sorulardır. Elbette biz bölgede uzun süreli iş birliğine darbe vuracak hiçbir durumun olmamasını istiyoruz. Azerbaycan burada da çok sorumlu ve ölçülü davranıyor. Bizim meşru adımlarımıza karşı gösterilen duygusal tepkilerin geçici olduğunu umuyorum" ifadelerini kullandı.

Ermeni İşgalinde Tatbikat Yapmayan İran Neden Karabağ Kurtarılınca Sınırda Askeri Tatbikata Başladı Ermenistan Zengezur Koridoru'nu Açmazsa Normalleşme Olmaz İran'ın Sınırdaki Tatbikatı