"Ermeni Soykırımı" İfadesi Kaldırılmadı: Koç Üniversitesi Yayın Sözleşmesini Feshetti

TAKİP ET

Koç Üniversitesi, "Ermeni soykırımı" ifadesinin kaldırılması talebinin reddi üzerine söz konusu kitabın yayın sözleşmesini feshetti.

Mayıs 2019'da yayımlanan "Seeds of Power: Explorations in Ottoman Environmental History" adlı, Onur İnal ve Yavuz Köse imzalı kitabın Türkçe yayın hakkı, Koç Üniversitesi yayınları tarafından satın alındı.

Kitabın yazarlarından Onur İnal, kısa bir süre önce Koç Üniversitesinin kitapta geçen "Ermeni soykırımı" ifadesinin kaldırılmasını ya da tashihine talep ettiğini açıkladı.

Onur İnal ve Yavuz Köse'nin bu talebi reddetmesi üzerine Koç Üniversitesi yayın sözleşmesini feshetti.

İnal ve Köse, olaya ilişkin yaptıkları açıklamada "Bu ifadeyi kullanmanın 'yasak' olmadığı, herhangi bir hukuki yaptırımı bulunmadığı, daha da önemlisi ifadenin yer aldığı cümlenin başka bir eserden alıntı olduğu ve orijinale sadık kalmayan bir çevirinin metnin sansürlenmesi anlamına geleceği gerekçesiyle tashih talebini kabul etmediğimizi yayınevine belirttik. Birkaç ayı bulan bekleme sürecinin ardından yayınevi, Rektörlük kararında bir değişiklik olmadığını belirterek kitabın yayımından vazgeçme ve sözleşmeyi sonlandırma kararı aldığını bildirdi" ifadelerine yerdi.

koç üniversitesi ermeni soykırımı kitap onur inal yavuz köse