Ermeni Yalanlarına Molla Desteği: İran'daki Ermeniler 24 Nisan'da Toplanacak

TAKİP ET

İran'daki Ermeni toplumu, 24 Nisan'da başkent Tahran'da soykırım yalanları için toplanarak mutat manipülasyon ve provokasyonlarını yapacak. Hükûmet ise ülkede uygulanan Çin virüsü tedbirlerine rağmen Ermenilere izin verdi.

Başkent Tahran’ın bazı caddelerine, özellikle Kerimhan bölgesinde bulunan Sarkis Kilisesi çevresinde 24 Nisan ile ilgili pankart ve afişler asıldı. İran idarî makamlarının izniyle asılan bu pankart ve afişlerde, “Tarih Tekerrür Ediyor, Osmanlı Türkiyesi’nin Başlattığı Ermeni Soykırımının Yüz Altıncı Yıl Dönümü”, “24 Nisan Ermenilerin Osmanlı Türkiyesi Tarafından Soykırıma Uğradığı Gündür” gibi yazılar yer alıyor.

Ayrıca, afiş ve pankartların üzerinde, Şuşa şehrinde bulunan Gazançetsots (Kutsal Kurtarıcı) Katedralinin resmi bulunuyor.

Millî Düşünce Merkezi'nin Azerbaycan kaynaklarından aktardığı habere göre İran’daki Ermeni toplumunun uydurma soykırımla ilgili anma etkinliklerini bu yıl daha geniş şekilde ele almaya çalışacağı belirtildi.

Haberde, konu ile ilgili Azerbaycan Bilimler Akademisi üyesi Doç. Dr. Faik Elekberli’nin görüşlerine yer verildi. Molla rejiminin bu hareketinin artık şaşkınlık yaratmadığını belirten Doç. Dr. Elekberli, şöyle konuştu:

“Bu, bir kez daha, İran adı verilen ülkenin sözde bir Müslüman devlet olduğunu, uygulamada Aryancılık politikası izlediğini gösteriyor. Çünkü Fars şovenistlerine göre Ermeniler de Hint-Avrupa ırkından ve onlarla aynı etnik topluluğa mensup. Bu nedenle sözde Müslüman Farslar, Hristiyan Ermenilere daha çok destek veriyorlar. Üstelik, aynı dinden olan Azerbaycan ve Türkiye Türklerine potansiyel düşman gözü ile bakıyorlar.”

Elekberli’ye göre 44 gün süren Vatan Muharebesi'nden (İkinci Karabağ Savaşı) Azerbaycan’ın galip çıkması ve Türkiye’nin Bakü yönetimini en yüksek seviyede desteklemesi, Molla rejimini öfkelendirdi. İran, Azerbaycan-Türkiye birliğini hazmedemediği için dolaylı yollarla Ermenistan’a ve Ermenilere verdiği desteği güçlendiriyor.

Öte yandan Ermenistan'ın Armen Press haber ajansına konuşan Tahran Ermeni Diyakosluğu Meclisi Halkla İletişim Dairesi Başkanı Gaspar Amirkhanyan, Ermeni yalanlarını tekraren gündeme getirmek için bir yürüyüş düzenleyeceklerini duyurdu. Yürüyüşün besbelli bir provokasyon amacıyla Tahran'daki Türk Büyükelçiliğinde nihayete erdirileceği öğrenildi.

Amirkhanyan, bu yılki manipülasyon sarmalına İranlı aydınlar ile farklı konumlardaki iktidar temsilcilerini de dâhil etmeye çalıştıklarını söyledi. Molla rejiminin göz yumduğu birtakım çalışmalardan da bahseden Amirkhanyan, İranlı Ermeniler için soykırım yalanlarının kabul edilmesi konusunun daima öncelikli hedef olduğunu vurgulayarak bu konuda özellikle "Husk" adlı enstitünün çalışmalar yaptığını ve bazı İranlı sözde aydınların da bu kurum aracılığıyla Ermeni yalanlarını destekleyen makaleler yayımladıklarını söyledi.

Husk Enstitüsünün yanı sıra Ermeni yalanlarını yayan bir Farsça derginin de olduğunu belirten Amirkhanyan, yine de yapılan yayınların yeterli olmadığından şikayet etti. 1915'teki olayların yüzüncü yılında, İran Meclisi Sözcü Yardımcısı'nın bir kınama yayımladığını hatırlatan Amirkhanyan, Molla rejiminin atacağı daha büyük adımlardan umutlu olduğunu da ifade etti.

Öte yandan İran Meclisindeki Ermeni milletvekilileri Karen Khanlaryan ile George Abrahamyan'ın da soykırım yalanlarının tanınması için İran'da yoğun çalışmalar yaptığı söyleniyor.

İran Ermenistan Molla rejimi 24 Nisan Ermeni yalanları uydurma soykırım sözde Ermeni soykırımı 1915 olayları soykırım yalanları Azerbaycan Karabağ Dağlık Karabağ Türkiye-Azerbaycan Türk birliği Tahran İran Erme