Ermeniler Laçın'ı Yaka Yaka Geri Çekiliyor: Ay Sonunda Azerbaycan'a Devredilecek

TAKİP ET

Ermeniler, kendilerine yakışır şekilde, ay sonunda Azerbaycan'a devredilecek olan Laçın'ı harabeye çevirdi. Bölgeyi Azerbaycan'a bırakacak olan Ermeniler binaları, ormanları yakıyor, altyapıya hasar veriyor.

II. Karabağ Muharebesi'nde Azerbaycan ordusunun Ermenistan ordusu karşısında kazandığı mutlak zaferin ardından Ermeniler barış istemiş ve 10 Kasım 2020'de imzalanan üçlü bildiride Karabağ'da Laçın ve çevresindeki bazı köylerde yaşayan Ermenilerin yasa dışı olarak yerleştikleri bu bölgelerden ayrılmasına ve şehrin Türk kontrolüne bırakılmasına karar verildiği belirtilmişti.

Ay Sonunda Azerbaycan'ın Kontrolüne Geçecek

Laçın koridoru olarak adlandırılan Laçın şehri, Zabuh ve Sus köyleri Azerbaycan ordusunun kontrolüne geçecek. Anlaşmaya göre yasa dışı olarak bu bölgede yaşayan Ermeniler, Orta Doğu'dan gelen kaçak göçmenler ve Rus askerleri bu bölgeyi ay sonuna kadar bölgeyi terk edecek. Azerbaycan tarafı bölgenin devrinin sıhhatli biçimde sağlanması için gerekli tüm tedbirleri alırken Ermenilerin bölgedeki evleri yaktığı ve çevreye zarar verdiği ortaya çıktı. 

Ermeniler Yaka Yaka Geri Çekiliyor

Uydudan çekilen fotoğraflar, Laçin bölgesinde Ermenilerin gerçekleştirdiği tahribatı ortaya koyuyor. Ermeniler bu şekilde Azerbaycanlıların bölgedeki evlerine geri dönüşünü yavaşlatmak için yapıyor. Ayrıca bölgede yoğun biçimde mayınlama yapıldığı belirtiliyor. Azerbaycan Savunma Bakanlığı, 15 Ağustos'ta Laçın'ın doğu kesimindeki Sarıbaba yüksekliğinin kuzeybatı istikametinde yaptığı keşifte toplam 991 adet PMT-E tipi anti personel mayın belirlendiğini açıklamıştı. Bu mayınların tamamı savaş sonrasında 2021 yılında Ermenistan'da üretildi. Laçın'ın Türk kontrolüne geçmesinin ardından Bakü yönetimi tüm evleri yeniden inşa edip mayınları temizlemek durumunda kalacak.






ermeni ermeniler ermenistan laçın koridoru yaka yaka geri çekiliyor ay sonunda azerbaycan devredilecek