Ermeniler Sandık Başına Karabağ Hezimetinin Gölgesinde Gidiyor

TAKİP ET

II. Karabağ Savaşı'nda Azerbaycan Türk ordusu karşısında darmadağın olarak teslim bayrağı çeken Ermenistan, genel seçimler için Pazar günü sandık başına gidiyor.

Bu bir inşanın sembolü, yeni bir Ermenistan inşa etmeliyiz" diyen Başbakan Nikol Paşinyan, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada "Bir diktatörlük kurmalıyız, insanların özgür iradelerinin diktatörlüğünü" ifadelerini kullanmıştı.

30 yıla yakın bir süre işgal altında tuttuğu Türk topraklarını kaybeden Ermenistan çok ciddi bir duygusal sarsıntı geçirdi. Eğitiminden medyasına, bütün sosyolojisini Türk düşmanlığı üzerine kuran Ermenistan'da, Azerbaycan karşısında yaşanan ağır mağlubiyetin yarattığı duygusal travmayı atlatmak hiç kolay olmayacak.

Savaş sonrasında gelişen olaylarda Ermenistan Meclisi halk tarafından işgal edilmiş, ordu ve hükümet arasında kriz yaşanmış ve Başbakan Paşinyan ülkeyi seçime götürmek zorunda kalmıştı.

Rus diktatörü Vladimir Putin'in yakın arkadaşı olan eski Cumhurbaşkanı Robert Kocharyan, Ermenistan Bloku'nun başında seçime gidiyor ve Paşinyan'ın karşısındaki en güçlü siyasi rakibi. Zor durumdaki Paşinyan'nın karşısında Kocharyan'ın yükselişi hakkında konuşan Erivan Bölgesel Araştırmalar Merkezi araştırmacısı Richard Giragosian "Bu siyasi yarış bir Jurassic Park, dinozorların geri dönüşü için birçok yol var" ifadelerini kullandı.

Giragosian'ın "Bu daha az şeytan olanların seçildiği bir yarış" dediği seçim yarışında desteğini artırdığı belirtilen Kocharyan, seçmenlere kaybedilen toprakları geri kazanmayı ve Ermenistan sınırlarını tahkim etmeyi vadediyor.

Ermenistan'ın siyasi, sosyal ya da ekonomik bir gücün üzerine oturmayan Karabağ işgali, Azerbaycan'ın zengin petrol kaynaklarına dayanan ekonomik gücü, artan nüfusu ve dinamik sosyal yapısı karşısında yıllar sonra yok oldu. Ermenilerin Karabağ'ı geri alma hayalleri seçimlerde tarafların söylemlerinde kendini belli ediyor. 

Kocharyan'ın sürekli tekrarladığı bu vaatleri hakkında konuşan eski Başbakan Levon Ter-Petrosyan, "'Hadrut ve Şuşa'daki Azerbaycan birliklerini ancak savaşarak buralardan çıkarabiliriz'. Robert Kocharyan'ın bu sözleri yeni bir savaş ve çok daha fazla kurban vadettiğini gösteriyor" demişti.

Kampanyada aktif ve etkileyici reklamlar kullanan Kocharyan'ın kampanya tarzı Ermenistan için çok yeni. Ayrıca politik diskuru akıl içermese de mağlubiyet sonrasında yükselen aşırı sağcılığı daha da körüklüyor. Azerbaycan'ın işgalden kurtardığı toprakların geri alınabilmesi için profesyonel bir ordu kurmayı vadeden Paşinyan'a karşı Kocharyan, halktan gönüllüler toplayarak milis kuvvetler kurmayı vadediyor. 

Kamuoyu araştırmaları ise yüzde 28'e yüzde 13'lük oranlarla Paşinyan'ı önde gösterse de anormal derecede kalabalık olan kararsızlar seçim sonucunu öngörebilmeyi imkansız kılıyor.

Ermeniler Sandık Başına Karabağ Hezimetinin Gölgesinde Gidiyor