Ermenilerin Aksine Türkler Barış Görüşmelerini Olumlu Buluyor

TAKİP ET

Erivan'da yapılan röportajın aksine, Türk vatandaşları Türkiye-Ermenistan görüşmelerini olumlu karşılıyor.

BBC Azerbaycan'ın Erivan'da gerçekleştirdiği sokak röportajında konuşan Ermeni vatandaşları Türkiye ve Ermenistan arasında gerçekleşen görüşmelere şiddetle karşı çıkmış ve bazı Ermeniler "Türklerden başarabildikleri kadar uzak olmaları gerektiğini" söylemişlerdi. 

Erivan'da Ermenistan-Türkiye Görüşmeleri Halka Soruldu: Türklerden Uzak Olmalıyız



Ermenilerin bu ırkçı tavırlarına karşın Türkler, Ermenistan'la sınırların açılması ihtimalinin bölge ticaretine büyük katkı sunacağını düşünüyor ve Türkiye ile Ermenistan arasındaki görüşmeleri olumlu buluyor.

BBC'nin röportajında konuşan Türklerden bazılarının düşünceleri şu şekilde:

"Sabahları gelen trenlerden Ermeni aileler iniyorlardı, Akyaka'da alışveriş yapıyorlardı, Kars'ta alışveriş yapıyorlardı. Aynı sirkülasyon, biz de oraya gidip geliyorduk. Ticari olarak çok aktif durumdaydı. Ama 1993 yılında Ermenistan, Azerbaycan topraklarını ilhak ettiği için, Karabağ'ı aldığı için bu bölge otomatik olarak kapandı."

"Demir yolu ve kara yolu olmasına rağmen biz Ermenistan'la ticaret yapamıyoruz. Karabağ konusunun çözülmesi de bizi ümitlendirdi. Hükümetimizin atmış olduğu adımları da heyecanla takip ediyoruz. İnşallah kısa bir sürede kapı açılır."

"Kamuoyu yoklaması yapıyoruz. Sınır açılırsa ne olur? Tabi bu 44 günlük savaştan önce istemeyenlerin sayısı bir hayli fazla idi. Ancak Karabağ sorunu bir şekilde çözüldü. Şimdi tamamı istiyor."

"Kör nokta. Yatırım yok, geçiş noktası yok. Biz Türkiye'nin kör noktasındayız. Geçiş noktası olursa bir hareketlilik olur."

"Esnaflar da ister, ticareti kim istemez. Burası kulağımızın dibi. Bir saat sonra Ermenistan'dayız. Onlar da bir saatte burada. Sabah git, akşam gel."

 

türkiye ermenistan türkler barış istiyor ermeniler erivan