Ermenistan Bugün Sandık Başına Gidiyor

TAKİP ET

Ermenistan, bugün itibariyle erken seçim için sandık başına gidiyor.

Karabağ'da alınan yenilginin ardından siyasi bir krizle çalkalanan Ermenistan, bugün erken parlamento seçimleri için sandık başına gidiyor. 22 parti ve 4 ittifakın katılacağı seçimde, Karabağ'da Ermenistan adına yaşanan başarısızlık sebebiyle istifaya zorlanan Başbakan Paşinyan ve Rusya'ya yakın bir isim olarak adlandırılan eski Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan öne çıkan isimler konumunda.

İttifaklar ve Partiler

Görevinden istifa etmesinin ardından seçime kadar geçici olarak görevini sürdüren Nikol Paşinyan, bu seçimlere "Sivil Sözleşme Partisi' ile katıldı. Koçaryan'ın seçimlere katıldığı ittifak ise "Ermenistan İttifakı" oldu. "Kadife Devrim" ile Paşinyan tarafından koltuğundan edilen eski Cumhurbaşkanı ve Başbakan Serj Sarkisyan, seçimlere doğrudan katılmazken destek verdiği "Onurum Var İttifakı" seçime katılan ittifaklar arasında yer alıyor. 

Görevde olduğu üç yılın, devraldığı 'enkazın' sorunlarını gidermek için yeterli bir süre olmadığını savunan Paşinyan, tekrar iktidar olması durumunda ülkedeki bütün sorunları çözeceğini söyledi. Görev süresi boyunca orduyu silahlandırdığını kaydeden Paşinyan, orduda son 10 yılda alınan silahların yüzde 70-80’inin kendi döneminde alındığını ifade etti. Karabağ'da alınan yenilgininin nedenini ise 'Ermeni ordusunun yöneticilerine' bağlayan Paşinyan, Azerbaycan'ın kendi partisinin iktidara gelmesinden yana olmadığını iddia etti.

Rus Yanlısı Koçaryan

Rusya'nın baskıcı lideri Putin ile olan yakınlığıyla bilinen Robert Koçaryan ise Rusya ve Ermenistan arasındaki ilişkilerin bozulduğunu, pek çok alanda ortak çıkarı bulunan iki ülkenin çıkarlarının örtüştüğüne vurgu yaparak seçmelerine "Ermenistan ile Rusya arasındaki ilişkileri iyileştirme" sözü verdi.

İktidarın, devletin bütün kurumlarını yönetemediğini ve öncelikle bu sorunu gidereceklerini öne süren Koçaryan, seçilmesi hâlinde son üç yıldır ülkede mevcut yönetimin gerçekleştirdiği bütün eylemleri de yargıya taşıyacağını kaydetti. Karabağ’da barış anlaşması olmadığını ve krizin çözülmediğini iddia eden Koçaryan, bölgenin statüsünün hâlâ sürdüğü görüşünü savundu.

 

nikol paşinyan robert koçaryan ermenistan seçim erken seçim sandık sandık başına gidiyor bugün pazar 20 haziran karabağ savaş azerbaycan yenilgi istifa başbakan eski cumhurbaşkanı rusya yanlısı putin