Ermenistan'dan Azerbaycan'a Saldırmazlık Paktı Teklifi

TAKİP ET

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, 28 Aralık Pazar günü yaptığı açıklamada, Azerbaycan'a bir saldırmazlık paktı imzalanmasını önerdiğini belirtti.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, 28 Aralık Pazar günü yaptığı açıklamada, Azerbaycan'a bir saldırmazlık paktı imzalanmasını önerdiğini belirtti.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Ordu Günü kutlama etkinliğinde yaptığı konuşmada, “Azerbaycan'a silahların karşılıklı kontrolü için bir mekanizma oluşturulmasını teklif ettik. Bununla birlikte, barış anlaşmasının imzalanmasının beklenenden daha fazla zaman alması durumunda saldırmazlık paktı imzalanması yönünde bir öneri sunduk”  ifadelerini kullandı.

Ermenistan ve Azerbaycan yönetimlerinin geçen yılın sonlarına doğru bir barış anlaşması imzalaması bekleniyordu. Fakat söz konusu anlaşma henüz imzalanamadı.

Azerbaycan'dan Ermenistan ile Barış Anlaşması Açıklaması

Ermenistan'ın kendisine ait olanın dışında hiçbir toprak üzerinde iddiası olmadığını ve hiç kimsenin Ermenistan'ın herhangi bir toprağı üzerinde hak iddia edemeyeceğini vurgulayan Paşinyan, şöyle konuştu:

"Biz bu sağlam ve geri dönülemez garantileri vermeye hazırız, ama benzer garantileri başkalarından da bekliyoruz. Biz bu yolu izlemeye hazırız ve ayrıca, Azerbaycan'a çeşitli güvenlik garanti mekanizmaları da sunduk. Örneğin, ordu birliklerinin Ermenistan SSC ve Azerbaycan SSC'nin idari sınırından karşılıklı bir şekilde çekilmesi.

Bu sınır 1991 Alma Ata Deklarasyonu uyarınca devlet sınırı haline gelmiş, Ermenistan ve Azerbaycan 6 Ekim 2022'de Prag’da, bu temelde birbirlerinin toprak bütünlüğünü tanıyacakları konusunda mutabakata varmıştı. Birliklerin karşılıklı olarak geri çekilmesi, Azerbaycan SSC'nin tüm topraklarının Azerbaycan'ın, Ermenistan SSR'nin tüm topraklarının da Ermenistan'ın kontrolü altında olmasına olanak tanıyacak.”

ermenistan azerbeycan saldırmazlık paktı