"Ermenistan Türkiye'ye Yönelik Toprak Taleplerini Anayasasından Çıkarsın"

TAKİP ET

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Bakü'deki Ada Üniversitesi'nde tertip edilen "Güney Kafkasya'ya Yeni Bakış: Savaş Sonrası Kalkonma ve İşbirliği Konferansı"nda açıklamalarda bulundu.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Ermenistan'ın Türkiye'den toprak talebinde bulunmasına sert tepki gösterdi. Ermenistan'ın "Türkofobi"yi ulusal politika haline getirdiğini ve bundan vazgeçmesi gerektiğini vurgulayan Aliyev, "Ermenistan kadar küçük ve güçsüz bir ülkenin Türkiye gibi büyük ve güçlü bir ülke üzerinde toprak iddiası olması garip. İdeolojik dogmalar ve Türkofobi Ermenilerin ulusal politikası oldu. Gerçeklik duyularını bile kaybettiler. Bildiğim kadarıyla Türk hükümeti yapıcı adımlar planlıyor. Ama tabi ki uygun karşılık görmeliler. Ermenistan ilk önce Türkiye üzerindeki toprak iddialarından vazgeçmeli. Anayasalarını baştan yazmalılar. Yeni bir anayasaya ihtiyaçları var" ifadeleriyle tepki gösterdi.

Dünya'da anayasasında başka bir ülkeden toprak talebi bulunan bir ülke olup olmadığından emin olmadığını söyleyerek Ermenistan'a yönelik eleştirilerini sürdüren Aliyev, Ermenistan'ın yeni bir anayasa yazabilmesi ihtimalini ise "Bunun üzerinde çalışıyorlar ama bu siyasi gücünü artırmak isteyen bir hükümetin gündemi doğrultusunda. Sanıyorum ki aynı zamanda onlara iyi bir tavsiye verebilirim. Anayasanızdan Türkiye'ye yönelik toprak taleplerinizi çıkarın. Başka herhangi bir ülkenin anayasasında diğer bir ülkenin topraklarına yönelik talepler var mıdır bilmiyorum" şeklinde yorumladı.