Erol Mütercimler: Şaka Değil, Moskova Ekonomisi Gerçekten Çöktü

TAKİP ET

Dr. Erol Mütercimler, Rus diktatörü Putin'in Ukrayna'yı işgalini değerlendirdi.

Resmi YouTube hesabında yayımladığı video ile Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini değerlendiren Dr. Erol Mütercimler, işgalci Rusya'ya Batı ülkeleri tarafından uygulanan yaptırımların ekonomik olarak ciddi anlamda yıkıcı olabileceğini söyledi.

"Çoğunuz bilirsiniz, hatırlarsınız derslerinizden. Stratejide de biz bunu kullanırız. Pirus Zaferi şudur: Zaferi kazanırsınız ama kaybınız o kadar büyüktür ki bu zaferi kazandığınıza pişman olursunuz" diyen Mütercimler, "Rusya açısından meseleye bakarsak durumun aynen böyle sonuçlanma olasılığı çok yüksektir Putin açısından" ifadelerini kullandı.

"Moskova Ekonomisi Çöktü"

Diplomasinin er geç işlemek zorunda olduğunu belirten Mütercimler, "Bu savaş sür git devam ettirilemez. Niyesini söyleyeyim. Moskova'da görev yapan Türk gazeteci arkadaşımla dün konuştum. Moskova ekonomisi gerçekten çöktü. Öyle böyle değil, şaka değil yani bu. Savaş çok ciddi maliyettir. Ekonomi üzerinde yürür. Benim öngörüm şu: 15 günü bulursa bunu (savaş) Moskova açısından olağanüstü ama olağanüstü büyük sıkıntılara yol açacak demektir" diye konuştu.

Zelenskiy'in AB'ye giriş başvurusuna ilişkin "Zelenskiy burada çok ustaca bir iş yaptı. AB'ye kabul meselesi biliyorsunuz çok sıkıntılı bir iş, biz yıllardır uğraşıyoruz. Ama Zelenskiy bu adımı atarak -biz bunun adına 'krizden fırsat çıkarma' deriz- çok akıllıca bir iş yaptı" dedi.

"Yaptırımlar Putin'i Ağır Sıkıştırıyor"

Rus ordusunun Kiev'e uzanan 60 kilometrelik bir askeri konvoyla şehri kuşatarak Ukrayna halkının Zelenskiy üzerinde baskı kurmasını tasarladığını belirten Mütercimler, "Ama gelinen noktada bunun böyle çok olmayacağı görülüyor. Halkı böyle motive edip ruhunu böyle yükselterek orduyla hareket ettirmenin başka sıkıntılı yanları da var. Mustafa Kemal Paşa gibi üstün askerlik yeteneği gösteremezseniz tehlikeli olabilir" dedi.

Putin'in elini en çok meskun mahalde yapılacak çatışmaların zayıflatacağını belirten Mütercimler, bunun Rusya'nın uluslararası savaş suçları mahkemesinde yargılanmasına neden olabileceğini söyledi. SWIFT yaptırımı kararıyla Rusların ellerindeki banka kartlarını dahi kullanamayacağını belirten Mütercimler, bunların Putin'i "ağır bir şekilde sıkıştıracağını" söyledi. 

"Putin'in Ukrayna'yı İşgali NATO'nun Önemli Bir Güvenlik Örgütü Olduğunu Bir Kez Daha Ortaya Koydu"

"'Putin, Biden tarafından aldatıldı mı?' Öyle bir şey söz konusu değil. Ama Putin çok büyük bir iyilik yaptı NATO'ya. Macron 'NATO'nun beyin ölümü gerçekleşmiştir' diyordu, Tayyip Bey bir sürü şey söylüyordu, Trump NATO ile ilgili dünya kadar olumsuz şey söyledi. NATO çatlıyor, NATO bayılıyor derken Putin'in bu Ukrayna işgali NATO'nun önemli bir güvenlik örgütü olduğunu ortaya bir kez daha koydu. Özellikle son katılan ülkeler açısından. Dikkat ediniz, NATO şimdi daha derlenip toplanıyor, daha muhkem hale geliyor. En güldüğüm soru şuydu: 'Putin, NATO'yu toparlamak için böyle bir harekat yaptı', Putin niye böyle bir şey yapsın? Ama Putin nerede yanılmış olabilir? Macron'la o son yaptıkları toplantıda..."

erol mütercimler rusya ukrayna savaş işgal moskova kiev ekonomisi çöktü nato güvenlik örgütü