Erşat Salihi Irak Türkmen Cephesi Başkanlığından Ayrıldı mı?

TAKİP ET

TamgaTürk, Salihi'nin görevi bıraktığı iddiasının gerçeği yansıtıp yansıtmadığını öğrenmek adına ITC yetkilileri ile iletişime geçti. İşte bütün Türk dünyasını ilgilendiren kritik meselenin iç yüzü...

Türk dünyasının gündemi, 27 Mart sabahı Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Erşat Salihi'nin görevini bıraktığı iddiasının ortaya atılmasıyla yeniden şekillendi.

Irak'taki Türk varlığının geleceğini tayin noktasında gelinen kritik noktaya dair tartışmalar, Salihi'nin sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımla giderek alevlendi:

"Kendimizi tanıyalı, davaya hizmeti özümüze amaç bildik ve bilmeye de devam edeceğiz. Daha yolun ortasındayız. Asla ve asla geri adım atmak yok. Millete, davaya, Türkmeneli’ye ve Türk dünyasına, birlik beraberliğimizi koruyarak hizmete kaldığımız yerden devam edeceğiz."

TamgaTürk, Irak Türkmen Cephesi yetkililerine ulaşarak meselenin iç yüzünü sordu. Salihi'nin görevi bıraktığı iddiasının doğru olup olmadığı, doğruysa gerekçenin ne olduğu noktasındaki bütün soru işaretleri adını vermek istemeyen üst düzey temsilciler tarafından cevabını buldu. Cephe mensuplarının adını vermek istememesi ise Pazartesi günü gerçekleşecek Yönetim Kurulu toplantısının iradesine saygısızlık olarak algılanmasının önüne geçme amacını taşıyor.

Erşat Salihi Siyasi Kariyerini Bağdat'ta Sürdürecek

Türkiye siyasetinin de sosyal medyanın da gündemini belirleyen iddiaların doğruluk payı yüksek. Salihi'nin görevi bıraktığını doğrulayan ITC temsilcileri, Türkmen varlığının yalnızca Kerkük'te temsil edilmesinin Türkiye'de Ankara dururken Trabzon'dan siyaset yapmaya benzediğini ifade ederek bu ayrılığın Salihi'nin siyasi kariyerini noktalaması anlamı taşımadığının altını çizdi. Salihi, artık Türkmen varlığının çıkarlarını doğrudan Bağdat'ta gözetecek.

Öte yandan Erşat Salihi'nin ayrılığına ilişkin resmi açıklamanın hala yapılmamış olması da bir kaos ortamı oluşmasından kaynaklanmıyor. Pazartesi günü olağanüstü gündemle toplanacak Irak Türkmen Cephesi Yönetim Kurulu'nda konu ele alınacak. Cephe'nin içinde Salihi'yi görevini sürdürmeye ikna etmeye çalışanlar olsa da Pazartesi günü gerçekleşecek toplantıda kararın değişmesi beklenmiyor.

Türkmenlerin Tepkili Olduğu İsim Başkan Yardımcısı Olacak

İddiaların kulislere yansıyan bir diğer boyutu da Salihi'nin görevini bırakmasında Siyasal İslamcıların parmağının olduğuna dairdi. TamgaTürk'ün ulaştığı yetkililer, bu iddiaların da bir kısmını doğruladı.

Irak Türkmen Cephesi içerisinde İslamcı bir kanadın mevcudiyetini doğrulayan yetkililer, bu kitlenin sanıldığı kadar büyük ve güçlü olmadığını, dolayısıyla Salihi'nin ayrılığının milliyetçi-İslamcı çatışması gibi bir kurgunun neticesi olmadığını ifade etti. Bu noktada cümlelerine İslamcıların Salihi'ye uzun süredir eleştiriler getirdiğini de eklemeyi ihmal etmediler.

İslamcıların temsilcisi ve İhvancı olarak nitelendirilen Hasan Turan'ın başkanlığa geleceği iddiası ise gerçeği yansıtmıyor. Fakat Turan'ın adının Pazartesi günü yeniden ITC Başkan Yardımcısı olarak açıklanması yüksek bir ihtimal olarak görülüyor. Bu konuda Turan'ın Türkiye'nin baskısıyla bu göreve getirildiği iddiası soru işaretleri yaratmaya devam edecek zira Kerkük'teki Türkmenlerin topyekün bir şekilde tepkili olduğu isim Turan'a dair bu iddialar, yetkililer tarafından yanıtlanmadı.

Hasan Turan'ın Kerkük'te sevilmemesinin gerekçesi ise siyasi kariyerinde gizli. Geçmiş dönemde Türkmenler için çok önemli bir temsil noktası olan Kerkük İl Meclisi'nin Başkanlığını yürüten Turan'ın milletvekili olabilmek adına bu görevini bırakıp Bağdat'a gitmesinin ardından söz konusu görev ve yetkiler, Kerkük'te Kürtlere geçti. O tarihten bu yana Kerkük İl Meclis Başkanlığı geri alınamadı. Bu nedenle Kerkük'te Türkmenler, Hasan Turan isminden büyük rahatsızlık duyuyor.

Konunun dönüp dolaşıp kitlendiği yer ise Pazartesi günü gerçekleşecek Yönetim Kurulu toplantısı. Bu nedenle Türk dünyası, Kerkük'ün geleceğine dair fikir sahibi olabilmek için nefesini tutup iki gün boyunca bekleyecek.

A. Kutalmış Işık

erşat salihi ıtc ırak türkmen cephesi milliyetçiler islamcılar hasan turan kerkük ırak bağdat kerkük il meclis başkanlığı kürt arap yönetim kurulu toplantısı erşat salihi görevi bıraktı mı erşat salihi ıtc başka