Erşat Salihi'den İstifa Sonrası İlk Açıklama: Böyle Olması Gerekiyordu

TAKİP ET

Irak Türkmen Cephesi lideri Salihi, görevi bıraktığını resmen duyuran açıklamayı 29 Mart itibariyle yayımladı. İstifa kararının arkasında farklı gerekçeler olduğuna dair şüpheleri güçlendiren satırların yer aldığı açıklamada görevi devralanlara da bazı uyarılarda bulunuldu.

27 Mart günü istifa edeceği iddiası konuşulmaya başlanan Irak Türkmen Cephesi (ITC)'nin lideri Erşat Salihi ile ilgili süreç, aynı gün TamgaTürk'ün duyurduğu şekilde ilerledi ve netlik kazandı. Pazar günü iddiaları doğrulayan konuşmaları basına yansıyan Salihi, kamuoyuna yönelik net açıklamasını bugün yaptı.

Cephe'nin Irak'ta verdiği tarihi mücadeleye değinen Salihi, tavizsiz tavırdan hiçbir zaman ödün verilmediğini hatırlatarak açıklamasına başladı. Bu metinde istifanın arka planına ilişkin iddiaların ana aktörü olan Türkiye Cumhuriyeti'ne dair de bazı ifadeler kullanan Salihi, ilgili satırları "Büyük Türk milletinin manevi desteği her zaman bizimledir" diye tamamladı.

Irak Türkmen Cephesi'nin Irak siyasetinde yeni bir döneme girmesinin gerekliliğine dikkat çeken Salihi, sözlerine kurumsallaşmanın ve geleceğe yönelik adımların öneminden bahsederek devam etti.

Akabinde merakla beklenen istifa sürecine dair de cümleler kuran Salihi'nin yayımladığı metindeki ilgili bölüm şöyle:

"Benim görevden ayrılma kararım ileri gelen kanaat önderlerimizle birlikte aldığımız bir karar neticesinde gerçekleşmiştir. Elbette benim için de hiç kolay bir karar olmamıştır. Ancak şimdi bu tartışmanın detayına hiç girmek istemiyorum. Büyük yazarımız Cengiz Aytmatov'un dediği gibi 'Bazen kelimeler her şeyi anlatmaya yetmez'. Böyle olması gerekiyordu diyerek öncelikli sorunlarımıza dikkat çekelim. Şimdi önümüzde zorlu bir seçim dönemi var. Türkmenlerin çözüm bekleyen sorunları var. Davamız, kutlu hedefimiz her şeyin üzerindedir. Bu sorumluluk duygusuyla Türkmen milli davasına, birliğimize en ufak bir zarar gelmesini asla kabul edemem."

Salihi'nin kaleme aldığı bu satırlar, görevi bırakma kararının arkasında Türkiye'deki bazı siyasi aktörlerin yarattığı baskının olabileceğine yönelik şüpheler de güçlenmiş oldu. Bu iddialar, milliyetçi fikirleriyle tanınan Salihi'nin yerine Türkmen siyasetinde İhvancı ve İslamcı olarak tanınan isimlerin getirilmek istendiği yönündeydi. Devam eden satırlar, Salihi'nin bu iddialara atıfta bulunmuş olabileceğini düşündürecek şekilde şöyle devam etti:

"Göreve yeni gelen arkadaşlara bu anlamda başarılar dilerim. Yalnız bu kutlu görevi seçimlere kadar geçici olarak devretmiş olduğum kıymetli kardeşlerimin bugüne kadar tavizsiz sürdürdüğümüz şu ilkelere hassasiyetle sahip çıkmasını istiyorum. Türkmen milli duruşunun ve siyasetinin tüm çıkarların üzerinde tutulması, başka ülkelerle ilişkilerde mezhepsel ayrışmalara asla izin verilmemesi. Ben ve arkadaşlarım bunun takipçisi olacağız."

erşat salihi ıtc ırak türkmen cephesi kerkük istifa açıklama ihvancı islamcı milliyetçi mezhepsel ayrılık erdoğan baskı