Ersin Tatar: Kıbrıs Türk Halkı, Azınlık Olmaya Zorlanmaktadır

TAKİP ET

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 9 Mayıs Avrupa Günü dolayısıyla bir mesaj kaleme aldı. Avrupa Birliği'nin (AB) Kıbrıs'la ilgili müktesebatında yanlı bir tutum sergilediğini ifade eden Tatar, bu durumun adadaki çözüme katkı sağlamadığını kaydetti.

Ersin Tatar, Kıbrıs’ta çözüme ilişkin durum ve Avrupa Birliğinin tutumu hakkında bir açıklama yaptı. Ersin Tatar, AB’nin yanlı bir şekilde Güney Kıbrıs Rum Yönetimini (GKRY) desteklemesi nedeniyle çözüme yönelik bir adım atılmadığını kaydetti. Rum liderliğinin uzlaşmaz tavrını AB’den aldığı desteğe bağlayan Tatar, “AB’den beklentimiz ve temennimiz, temel ilkeleri arasında önemli bir yer tutan halkların egemenlik hakkına saygı ilkesi uyarınca, Kıbrıs’ta ayrı bir halk olan Kıbrıs Türk halkının egemenlik talebini dikkate alması ve buna uygun şekilde hareket etmesidir.” dedi.

"Verilen Sözler Yerine Getirilsin"

Yayımladığı mesajda, AB’nin yanlı politikalarını eleştiren Tatar, şunları söyledi:

“Ne var ki aradan 17 yıl geçmesine rağmen verilen sözlerin bir teki bile yerine getirilmezken, Kıbrıs Türk halkı Rum’un azınlığı olmaya zorlanmaktadır. İnsan haklarına aykırı olan izolasyonlar ve ambargolar hala daha devam etmekte, Kıbrıs konusu da AB ile müzakerelerinde Türkiye’nin önüne engel olarak konulmaktadır. Tüm bunlar da AB’nin güvenilirliğini sorgulanır hale getirmiş ve büyük bir hayal kırıklığı yaratmıştır. Bugün 9 Mayıs Avrupa Günü’nde, Kıbrıs Türk halkı adına çağrım; AB’nin Kıbrıs konusunda izlediği tek yanlı tutumuna son vermesi, egemenlik konusundaki taleplerimizi dikkate alması ve Annan Planı referandumunda verdiği sözleri yerine getirmesidir.”

 

kıbrıs rum AB avrupa azınlık ersin tatar güney kıbrıs kuzey kıbrıs