Erzincan'da Altın Madeninde Toprak Kayması Meydana Geldi: Göçük Altında 9 İşçinin Olduğu Açıklandı

TAKİP ET

Erzincan'ın İliç ilçesinde altın madeninde toprak kayması meydana geldi.

Erzincan'ın İliç ilçesinde altın madeninde toprak kayması meydana geldi. Olayda can kaybı olup olmadığı henüz bilinmiyor.

DHA'nın haberine göre Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin 2010 yılı Aralık ayından itibaren altın üretimi yaptığı Çöpler Madeni'nde bugün saat 14.30 sıralarında Eski Değirmen mevkisinde toprak kayması meydana geldi. 

Çöpler Altın Madeni'ndeki heyelanın ardından bölgeye hareket eden Vali Hamza Aydoğdu, "Maden ocağının dışında toprak kayması. Madende göçük yok. İşçilerimizden toprak altında kalanların ihbarını aldık. Sayı tam net değil. AFAD, UMKE, arama kurtarma ekiplerimiz olaya müdahale ettiler. Bütün arkadaşlarımız burada. İçişleri Bakanımız Ali Yerlikaya'nın talimatıyla hepimiz bu olaya sahip çıktık. Toprak altında kaç vatandaşımızın kaldığını, sonucun ne olduğunu ara ara paylaşacağım. Hassas bir konu. Biz olayın olduğu yerdeyiz" dedi.

Bu arada İliç ve çevresinde bugün öğleden sonra başlayan yağmurun devam ettiği öğrenildi. 

Vali Aydoğdu'dan Siyanür Fırat Nehri'ne Sızıyor İddialarına Yalanlama

Yaşanan olayın ardından altın aramada kullanılan siyanürün Fırat Nehri'ne sızdığı ileri sürülmüştü. Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu yaptığı açıklamada “Bu toprak kaymasıdır. Gittik gördük. Şu an bizim için önemli olan insanlarımızı oradan çıkartmak. Şu an Fırat nehrine bir sızma asla yok. Burada olan toprak kaymasıdır. Fırat nehrine akması söz konusu değildir.” dedi.

Anagold Madencilik'in işlettiği Çöpler Madeni'nde daha önce maden sahasında borularda yaşanan çatlak nedeniyle tonlarca siyanür Fırat Nehri’ne akmış ve büyük bir çevre katliamı yaşanmıştı. Yaşanan katliama rağmen maden faaliyeti devam etmişti. 

Şirketten Açıklama

Madeni işleten Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.'den de olaya ilişkin açıklama yapıldı. Açıklamada, şöyle denildi:

"Anagold Çöpler Altın Madeni işletmemizde, 13 Şubat Salı günü saat 14.28 sularında yığın liç alanımızda meydana gelen kaymadan duyduğumuz büyük üzüntüyü paylaşmak isteriz. Yaşadığımız bu zorlu süreçte en önemli önceliğimizin, çalışanlarımız ve yüklenicilerimizin sağlık ve güvenliği olduğunu bir kez daha hatırlatmak isteriz. Yaşanan bu elim olayın hemen akabinde bölgedeki çalışanlarımızla ivedilikle iletişime geçerek, acil durum planımızı devreye aldık ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına bilgi verdik. Anagold acil durum müdahale ekipleri ve AFAD birimlerine yapılan acil bilgilendirmeden hemen sonra, olayın meydana geldiği bölgede gerekli güvenlik önlemleri alınırken, tüm müdahaleler için hızlıca aksiyona geçildi. Tüm faaliyetlerinde çalışan sağlığı ve güvenliğini merkeze alan bir kuruluş olarak bu zor zamanlarda da hem çalışanlarımız hem de paydaşlarımız ile birlik ve beraberlik içinde hareket edeceğiz. Yaşanan bu elim olayın etkilerini en aza indirmek için gerekli tüm adımları atmaya devam ederken, olayın ivedilikle açığa kavuşturulması için tüm imkanlarımızı seferber edeceğiz. Şeffaflık ilkemiz kapsamında gerekli merciler ve kamuoyunu gelişmelerle ilgili sürekli bilgilendireceğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz"

AFAD: Çevre İllerden Personel Sevk Edilmiştir

Çöpler Altın Madeni'ndeki heyelana ilişkin AFAD’dan açıklama yapıldı. Açıklamada, "Bugün saat 14.00 sıralarında Erzincan ilimiz İliç ilçesinde bir maden ocağında toprak kayması meydana gelmiş olup, göçük altında vatandaşlarımız olduğu bilgisi alınmıştır. Olay bölgesine Erzincan, Erzurum, Sivas, Rize, Malatya, Giresun, Diyarbakır, Tokat ve Tunceli il AFAD müdürlüklerimizden personel sevk edilmiştir. Gelişmeleri takip ediyoruz" denildi.

Özdağ ve Akşener'den Tepki

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ X hesabından yaptığı açıklamada "Bu madeni Zafer Partisi geçici olarak kapattırmıştı. Sonra yine açtılar. Bu felakete yol açtılar." dedi.

Özdağ olayın vardiya değişim saatinde meydana geldiğini belirterek, şu ifadelerde bulundu:

"İliç’te yaşanan felaket göz göre göre olmuş. Sabah vardiyasının başında 6 işçi toprakta ki çatlağı görüp burda çalışmayız demiş. Ve alanı terk etmiş. Bu 6 kişi bu şekilde kurtulmuş. kesinleşmiş 9 kişi göçük altında. Olay vardiya değişim saatinde olmuş. Kırıcılar ve kamyonların olduğu sahada olmuş. 150-200 kişinin bulunabileceği bir saha orası ve henüz tespit edememişler orda ki insan sayısını."

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de X  hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: 

Erzincan'da maden ocağında meydana gelen heyelanla ilgili gelişmeleri endişeyle takip ediyorum...

Fırat Nehri'nin dibinde siyanürle altın aranmasının doğamıza verdiği zarara daha önce de dikkat çekmiş, burada yaşanabilecek tehlikelere karşı iktidarı ve yetkilileri uyarmıştık.

Ancak ne yazık ki uyarılarımız dikkate alınmadı ve bugün doğanın bozulan dengesinde en korkulan senaryolardan birini yaşıyoruz...

Umuyorum ki göçük altında kalan madencilerimize bir an önce sağ salim ulaşırız...

Ülkemizin bir daha böylesi felaketlerle sınanmamasını Yüce Allah'tan niyaz ediyorum.

Yılmaz Tunç'tan Açıklama

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Erzincan'ın İliç ilçesindeki maden sahasında meydana gelen toprak kaymasına ilişkin, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Erzincan ilimize bağlı İliç ilçemizde bulunan maden sahasında 14.30 sularında toprak kayması yaşanması, hepimizi derinden üzdü. Olayla ilgili İliç Cumhuriyet Başsavcılığı'nca adli soruşturma başlatılmış olup, 4 Cumhuriyet savcısı görevlendirilmiştir. Erzincanlı vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, göçük altında kalan madenci kardeşlerimizin sağ salim kurtarılmasını diliyorum" ifadelerini kullandı. 

Enerji Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Erzincan ili İliç ilçesinde bulunan ve Anagold Madencilik’in ruhsat sahibi olduğu maden sahasında 13 Şubat 2024 saat 14:30’da toprak kayması meydana gelmiştir. Kayma sonucunda ilk tespitlere göre 9 maden çalışanına ulaşılamamaktadır. Bölgeye sevk edilen arama kurtarma ekiplerinin çalışmaları devam etmektedir. Konuyla ilgili olarak inceleme ve soruşturma başlatılmıştır." denildi.

Ali Yerlikaya: 100 Dönümlük Alana Yayıldı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Haber Global'de yaptığı açıklamada şu ifadelerde bulundu:

"Firmanın 667 çalışanı var, maalesef 9 kişiden haber alınamıyor. Tek bir gayretimiz var, 400 çalışan var. Civar illerden de ve o bölgeden de gelen AFAD ve bölge kurtarma, 112, jandarma, emniyet, Mehmetçiğimiz, itfaiyemiz var. Devletimizin tüm imkanlarını oraya seferber ettik, tek dilediğimiz buradaki kardeşlerimize bir an evvel ulaşmak. Sağlık Bakanlığı en başından itibaren hazırlıklarını tamamladı. Cumhurbaşkanımıza anbean bilgi aktarıyoruz. 8-9 dönümlük bir blokun olduğu gibi kaydığı ve 100 dönümlük araziye yayıldığı söyleniyor. Büyük bir kütle ama arkadaşlarımız tecrübeli, inançlı, seferberlik ruhuyla elimizden geleni yapacağız."

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan Açıklama

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

"Toprak kayması sırasında akan malzemenin Fırat Nehri'nde ulaşmasının engellenmesi amacıyla Sabırlı Deresi'nin Fırat Nehri'nde ulaştığı menfezin kapaklarını kapattık."

Haluk Levent: İhsak Demir Adlı İşçi Göçük Altından Kendi İmkanları ile Çıkmış

Haluk Levent sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, İhsak Demir adlı maden işçisinin göçük altından kendi imkanları ile çıktığını ve hastaneye kaldırıldığını duyurdu. Haluk Levent şunları söyledi:

“Ahbaplar bildirdi. İhsak Demir adlı işçi kardeşimiz göçük altından kendi imkanları ile çıkmış. Şu anda hastanede tedavi altında.”

 

Murat Kurum'un Göçen Madenin Kapasite Artışına Onay Vermesi Yeniden Gündeme Geldi

AKP'nin İBB Başkanlığına aday gösterdiği Murat Kurum'un bakanlığı döneminde, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 31 Aralık 2019'da 2. kapasite artış onay süreci başlatılmıştı. Bakanlığın internet sitesinden konuya ilişkin şu açıklama yapılmıştı:

“Erzincan il İliç, ilce Çöpler mevkiinde Anagold Madencilik San. ve Tic. A.Ş. tarafından yapılması planlanan 847, 49729 ve 20067313 Ruhsat Nolu Çöpler Kompleks Madeni 2. Kapasite Artışı ve Flotasyon Tesisi projesi ile ilgili olarak Bakanlığımıza sunulan ÇED Başvuru Dosyası Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği'nin 8. maddesi doğrultusunda incelenmiş ve uygun bulunmuş olup, projeye ilişkin ÇED Süreci başlamıştır.

Çevresel Etki Değerlendirmesi süreci tamamlanana kadar süreç ile ilgili her türlü bilgiler ve projeye ilişkin görüş, soru ve öneriler Erzincan Valiliğine (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gönderilebilir.İlgililere ve kamuoyuna duyurulur.”

Askerler Arama-Kurtarma Çalışmalarına Katıldı

Milli Savunma Bakanlığı'nca (MSB) yapılan yazılı açıklamada, 3'üncü Ordu Komutanlığı'na bağlı ekiplerin, Erzincan'ın İliç ilçesinde altın madeni sahasında meydana gelen toprak kayması alanında arama- kurtarma çalışmalarına destek sağladığı belirtildi.

MSB'nin yaptığı açıklamanın devamında, "Erzincan Valiliği'nin talebi üzerine; 3'üncü Ordu İstihkâm Savaş Taburu, devletimizin ilgili kurum ve kuruluşları ile koordineli olarak haber alınamayan işçi kardeşlerimizi kurtarma çalışmaları yürütüyor" denildi. 

Kayıp 6 İşçinin İsmi Belli Oldu

Erzincan'ın İliç ilçesinde altın madeni sahasında kayan toprağın altında kalan 9 işçiyi arama kurtarma çalışmaları, yoğun yağmur altında sürüyor. Kayıp işçilerin yakınları da bölgede kendilerine ayrılan yerde çalışmaları uzaktan takip ediyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, hava sıcaklığının 8 derece olduğunu ve yağışın gün boyu devam edeceğini bildirdi. 

Öte yandan toprak altında kalan 6 işçinin isimleri de belli oldu. Bu işçilerin Şaban Yılmaz, Kenan Öz, İbrahim Keklik, Adnan Keklik, Hüseyin Kaya ve Ramazan Çimen olduğu bildirildi.

erzincan altın madeni toprak kayması iliç