Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen Holdinge Çökmeye Çalıştı İddiası

TAKİP ET

Türkiye ekonomik krizle boğuşurken Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı'nın özel sektöre müdahale girişimi tepki çekti.

Erzurum’un büyük çimento üreticisi Aşkale Çimento’nun pay sahibi olan Erçimsan Holding’in Olağan Genel Kurulu olaylı şekilde ertelendi. 

Genel Kurula katılan Erçimsan’ın hissedarı olan Erzurum esnafından ve belediye yetkililerinden alınan bilgilere göre, darp edildiği ifade edilen kişinin Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’in yeğeni İbrahim Sekmen olduğu öğrenildi. İbrahim Sekmen, Belediye’ye ait tüm şirketlerin başına amcası Mehmet Sekmen tarafından 3 maaş ile atandığı gerekçesiyle haberlerde sıkça yer almıştı. 

Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’in en son 2014 yılında gelip katıldığı Genel Kurulda da aynı olayların yaşandığını hatırlatan bir hissedar, bu Genel Kurula da Sekmen’in katılmasıyla birlikte gergin bir havanın oluştuğunu belirtti. 30 yıldır, 2014’teki Genel Kurul haricinde hiçbir Genel Kurulda olay çıkmadığını, ancak bu yılki Genel Kurulda, Sekmen’in divan başkanı adayı olarak tanıttığı Profesör Cafer Eminoğlu’nun yeterli oy çoğunluğuna sahip olamadığının tespitinin ardından, Genel Kurulun 4 saatten fazla sürdüğünü ve 4 saatin sonunda Profesör Eminoğlu’nun Genel Kurulun ertelenmesi şeklindeki talebi neticesinde 1 ay sonraya ertelendiği şeklindeki bilgilerin aktarıldığı 
Genel Kurulun Temmuz ayında gerçekleştirileceği öğrenildi. 

Erçimsan’ın mevcut Yönetim Kurulunun, Genel Kurul konuşmaları esnasında Sekmen’in bu hamlesini Belediye’nin gücünü kullanarak 30 yıllık Holding’e el koyma girişimi olarak nitelendirdikleri de katılımcılardan alınan bilgiler arasında. 

Şirketin hissedarı olduğunu belirten Erzurumlu bir vatandaş, kendisini Şirketin eski bir yetkilisi olarak tanıtan Yılmaz Boyalıcı tarafından arandığını, Boyalıcı’nın Belediye ile birlikte hareket ederek Erçimsan’ın mevcut yönetimini değiştirmeyi istediklerini belirttiğini ve kendisinden de vekâletinin istendiğini ifade etti. Ulaştığımız eski bir Şirket çalışanı, Boyalıcı’nın uzun bir süre Şirkette Hazır Beton grubunun başında olduğunu ve şirketten atıldığını iletti. Boyalıcı'nın şu anda Erzurum Belediyesi'yle çalıştığı belirtildi.

Fatih Yücelik'ten Yanıt

Gazete Pusula'nın haberine göre Genel Kurulun ertelenme gerekçesi sorulup gündemde yer alan tüm soruların yöneltildiği Erçimsan Holding’in Yönetim Kurulu Üyesi ve Aşkale Çimento Grubunun İcra Kurulu Başkanı Fatih Yücelik, Erçimsan’ın 30 yıllık tarihinde ilk kez bir Genel Kurulun ertelenmiş olmasından duyduğu üzüntü ve şaşkınlığı ifade ederken, bazı haber sitelerinde bunun sebebinin kendileriymiş gösterilmesi karşısında hayrete düştüğünü de ekledi.

Erteleme talebinin, Büyükşehir Belediye Başkanı tarafından divan başkanı adayı olarak gösterilip oy çokluğunu sağlayamayan Profesör Cafer Eminoğlu tarafından yapıldığını; bu erteleme talebinin de Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik tarafından gösterilen adayın divan başkanı oylamasında çoğunluğu sağlamasının ardından gündem maddelerinin görüşülmesine geçildikten sonra gerçekleştiğini vurguladı. Yücelik, basında yer alan ve kulaktan kulağa dolaşan haberlerin ve bilgilerin büyük oranda eksik ve hatalı olduğunu vurgularken, basın gündeminde yer bulan soruların tamamına Genel Kurulda yanıt vermiş olduğunu belirtti. Yine de, Genel Kurula katılamamış olan hissedarların da aydınlatılması için sorulan soruları tekrar cevaplayan Yücelik, bilgi kirliliğine maruz kalınmaması için tüm hissedarların Genel Kurula katılmasının büyük önem arz ettiğini de ekledi.

İddialara yanıt verdi

Gündemde en sık yer verilen, Erçimsan’ın ödeyemeyeceği derece yüksek bir borçluluk içinde olduğu ve varlıklarının bu borçları ödemeye yetmediği, bu sebeple de bankanın Trabzon’da bulunan arsaya el koyduğu yönündeki iddiaların gerçekle hiçbir alakası olmadığını ifade eden Yücelik şu ifadeleri kullandı:

“Erçimsan’ın ya da Aşkale Çimento’nun ödeyemeyeceği derecede yüksek bir borçluluk durumu yoktur. Türkiye’de üretim yapan diğer tüm sanayi şirketleri gibi, kredi imkânlarından faydalanmış ve bugün de pek çok şirketin başaramadığı bir şeyi başararak tüm borç yükümlülüklerini finansal yeniden yapılandırma ile Türk Lirasına çevirmiş ve uzun vadeli bir ödeme takvimine bağlamıştır. Borsaya açık olup da KAP üzerinden bu tür gelişmeleri paylaşan tüm şirketler de bu şekildeki bir gelişmeyi olumlu bir haber olarak duyururlar. Söz konusu Erçimsan olunca, yerel basında sürekli aynı kişiler tarafından bunun kötü bir şey gibi lanse edilerek sürekli eleştiri konusu olması iyi niyetten uzak bir tavırdır. Kaldı ki, Türkiye’nin sayılı büyüklükteki şirketlerinden birinin ticari itibarıyla ilgili bu kadar asılsız ve olumsuz bir algı oluşturulma gayreti, her şeyden önce bu şirkette hisse sahibi olan Erzurumlu hemşehrilerimizi de zarara uğratmaktan başka bir işe yaramaz. 30 yıldır dünya markası olma yolunda adımlar atan şirketimize ve yönetimine atılan bu iftiralar için yasal yollara başvurulmuştur.

Diğer taraftan, dördü entegre fabrika olmak üzere 6 çimento fabrikasıyla sürekli üretim yapan ve ürettiğini satarak kâr elde eden bir grup şirketi olarak, varlıklarımızın borçlarımızı ödemeye yetmemesi gibi bir durum olası değildir. Kaldı ki, bugün uluslararası geçerliliği olan yöntemlerle fabrikaların değerlemesi yapıldığında, mevcut tesislerimizin değeri toplam borcumuzun oldukça üzerindedir. Kredileri yeniden yapılandıran Bankanın Trabzon’daki arsamıza el koyduğu yönündeki iddiaları ortaya atanların ise, hayatlarında hiç ticari faaliyette bulunmadıklarını, faiz yükünü düşürme maksatlı rutin bir işlemden haberdar olmadıklarını ve geri alım hakkı önceliğinin ne anlama geldiğini bilmediklerini anlıyorum. El koyma diye bir durum söz konusu değil.” 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in "rasyonel zemin" açıklamalarından sonra Erzurum Belediye Başkanı Mehmet Sekmen'in böyle bir girişimde bulunması tepki çekti. 

erzurum erzurum belediye başkanı mehmet sekmen aşkale çimento erçimsan holding