Erzurum'da Diyanet'e Bağlı Kuran Kursunda 14 Çocuğa İşkence Eden Şahıs Tahliye Edildi

TAKİP ET

Erzurum'da Hacı Bahattin Evgi Yatılı Erkek Kuran Kursu'nda çok sayıda çocuğun cinsel istismara ve sistematik işkenceye uğradığı ortaya çıkmış, olay infial yaratmıştı.

Erzurum’da Diyanet'e bağlı Kuran kursunda 14 çocuğa işkence suçundan hapis cezası alan Kuran Kursu yöneticisi ile hizmetlisi, İstinaf Mahkemesi kararı ile tahliye edildi.

Erzurum'da Hacı Bahattin Sevgi Yatılı Erkek Kuran Kursu'nda 14 çocuğun işkence ve cinsel istismara maruz kalması büyük infial yaratmıştı. 2021 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı Hacı Bahattin Evgi Yatılı Erkek Kuran Kursu’nda 14 çocuğu sistematik işkenceye maruz bırakan yurt müdürü Nuhi Karababa’ya "görevi kötüye kullanmak" ve "işkence" suçlamalarıyla 39 yıl, hizmetli Uğur Göngür’e ise 36 yıl hapis cezası verildi. Erzurum Bölge İdare Mahkemesi, yerel mahkemenin kararını bozarak, tekrar geri gönderdi.

İstinaf, çocuklara yapılan sistematik işkencenin "eziyet suçunu oluşturacak nitelikte olmayan münferit bir durum" olduğunu iddia etti. 

Yapılan işkencenin eziyet suçunu oluşturmadığını iddia eden İstinaf, “Mağdurların soruşturma aşamasındaki beyanlarına itibar edilmiş ise de; bu hususun eziyet suçunu oluşturacak nitelikte süreklilik arz eden sistematik eylemlerin var olduğu kabulünün gerekçesi olamayacağı, mağdurların kovuşturma aşamasında beyanlarında geçen, münferit nitelikte olduğu anlaşılan ve eziyet boyutuna varmayan kasten yaralama ve hakaret iddialarına ilişkin subutu halinde değerlendirme yapılarak sonucuna göre karar verilmesi gerekirken, eylemin eziyet suçunu oluşturduğundan bahisle, suç vasfında yanılgıya düşülerek yazılı şekilde hüküm kurulmasının kanuna aykırı olduğu” gerekçesini sundu.

Davayı üstlenen Önce çocuklar ve Kadınlar Derneği bu kararın bozulduğunu ve sanıkların tahliye edildiğini duyurdu.

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği'nden yapılan açıklama şöyle:

“İstinaf mahkemesinin ‘münferit nitelikte olduğu anlaşılan ve eziyet boyutuna varmayan kasten yaralama ve hakaret iddiaları’ şeklindeki değerlendirmesi hukuken son derece yanlıştır. Zira mahkemenin ‘münferit olaylar’ diyerek masumlaştırdığı durum ileri derecede fiziksel ve psikolojik şiddettir.

Çocuklar ifadelerinde 2020-2021 yılında Kur’an Kursunda sanıkların kendilerini ve bütün arkadaşlarını neredeyse her gün acımasız bir şekilde kalın terlikler ve sopalar ile sürekli olarak dövdüklerini, uzun tırnaklarıyla kulaklarını çektiğini, boğazından kaldırmak suretiyle duvara yapıştırıldıkları, ‘hocam yapmayın nefesleri kesilecek’ dediklerinde de karşı çıkan çocuklara da aynısını yaptıklarını, Atatürk resmine doğru duvara kafalarını çarpıp, yüzüklerle vücutlarına yumruk attıklarını, bazen ceza olsun diye yemeğe çıkartmayıp, sanıkların kendilerini aç bıraktıklarını, ders çalışmadıklarında da şiddet gördükleri gibi benzer birçok şiddet eylemini anlatmışlardır. Kararın bozulması, çocuğun üstün yararı ilkesinin çiğnenmesidir.”

Birçok kuran kursunda veya benzer dini eğitim görülen yerlerde, çocukların benzer istismar ve şiddet olaylarına maruz kaldıklarını ifade edildiği açıklamada kamuoyuna şu çağrıda bulunuldu:

“Yasalar, çocuklarımızın hırpalanmalarını değil, korunmalarını amaçlamalıdır. Karar aynı zamanda çocuklarımızın adalet inancını da sarsmaktadır. Aylardır psikolojik destek alan çocuklarımızı, tekrarlayan şekilde incinecek, örseleyecek ve ağır travmaya maruz kalmalarına sebep olan bu kararı kabul etmiyoruz.

Çocuklarımızın bir kez daha incinmelerine izin vermiyoruz. Kamuoyunun bilgisine sunar, desteklerinizi bekleriz. Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği olarak kamuoyuna çağrımızdır; çocuklarımızı yalnız bırakmayalım. Dini kurumlarda yaşanan şiddete boyun eğmeyelim.”

İstinafın bozma kararı nedeniyle yeniden yargılama yapılacak.

erzurum hacı bahattin evgi çocuğa işkence tahliye Kuran kursu