Esad Çin'e Gidiyor

TAKİP ET

Suriye'deki Şam Rejimi Lideri Beşar Esad, 12 yıllık iç savaş süresince kendisini destekleyen Çin'i ziyaret edecek.

Suriye'deki Şam Rejimi Lideri Beşar Esad, 12 yıllık iç savaş süresince kendisini destekleyen Çin'i ziyaret edecek.

Orta Doğu'daki nüfuzunu artırmaya çalışan Çin, Mart ayında Suudi Arabistan ve İran arasındaki bir anlaşmaya aracılık etmişti. Çin, yarım milyon insanın hayatını kaybettiği iç savaşta ise Esad'ı destekliyor.

Çin, on milyarlarca dolara mal olması beklenen Suriye'nin yeniden inşasında gelecekte önemli bir rol oynamak istiyor. Suriye geçen yıl, Çin'in hedeflenen ülkelerde altyapı projeleriyle etki sağlamaya çalıştığı Kuşak Yol Projesine katılmıştı. Aynı proje Türkiye'yi de kapsıyor.

Suriye ile diğer Arap ülkeleri arasındaki diplomatik temaslar ise Türkiye'de 50.000'den fazla kişinin hayatını kaybettiği ve Suriye'nin de etkilendiği depremlerin ardından artmıştı. Esad, Mayıs ayında Suudi Arabistan'a giderek Suriye'nin 22 üyeli lige tekrar üye olmasıyla Arap Birliği zirvesine katıldı.

Suriye'de Mart 2011'de başlayan protesto ve çatışmaların bir iç savaşa dönüşmesinden sonra İran ve Rusya, Esad'ın ülkenin çoğu yerinde kontrolü yeniden ele geçirmesine yardımcı oldu.

Çin, BM'deki veto yetkisini Esad hükümetine karşı alınacak kararları durdurmak için 8 kez kullandı. Esad'ın daha önce Çin'e düzenlediği tek ve son ziyaret, ABD'nin Irak'ı işgalinin ardından 2004'te gerçekleşmişti.

Bir Kuşak Bir Yol: Türklüğün Boynuna Geçirilmek İstenen İlmek

İtalya, Çin'in Emperyalist Projesi Kuşak-Yol Projesinden Çekilmeyi Düşünüyor

Türkiye Kuşak ve Yol Girişimi'ne İlişkin Bir Belgeye İmza Atan İlk Ülke Oldu

Meloni, İtalya'nın 'Kuşak ve Yol Girişimi'nden Ayrılacağını Açıkladı

Avustralya, Çin'in Yayılmacı Kuşak ve Yol Projesinden Çekildi

Molla Rejimi ile Katil Çin'den Kuşak-Yol Projesi Anlaşması

 

esad çin esad çin ziyaret beşar esad çin beşar esad suriye suriye çin