Esad YPG/PKK ile Anlaştı

TAKİP ET

ABD Başkanı Trump'ın kararlı tavırlarıyla ABD askerlerinin Suriye'den çekilmesi yaklaşık bir yıldır gündemdeydi

ABD Başkanı Trump'ın kararlı tavırlarıyla ABD askerlerinin Suriye'den çekilmesi yaklaşık bir yıldır gündemdeydi. Bir yıllık süreçten sonra ABD birliklerinin çekilme konusunda Trump'ın kararlı adımları üzerine Esad'ın YPG/PKK ile anlaşması günlerdir basında yer alan bir iddiaydı. Geçtiğimiz saatlerde dış basında yer alan haberlere göre bu anlaşma sağlandı ve rejim birlikleri kuzeye doğru yani Türk harekatının yapıldığı bölgeye doğru ilerliyor. Türk harekatına karşı, YPG'nin elinde bulunan DAEŞ üyelerinin kaçmasına göz yumması, Esad'ın ilerlemesi için meşru bir zemin gösterme kozu olarak kullanılıyor.

Uzun süredir YPG/PKK ABD'nin bölgede desteklediği bir güçtü. ABD'nin bu desteği çekmesi üzerine Trump, Türkiye NATO üyesi değilmişçesine ABD'de ve dünya basınında "müttetifiğine ihanet etti" iddiasıyla geniş bir tepki gördü. ABD'nin Suriye'den çekilmesi üzerine YPG/PKK güçleri ile İran-Rusya destekli Beşşar Esad'ın anlaşması ABD birliklerinin Suriye'de kalma ihtimalini baltaladığı ve bu geri çekilişi geri dönülemez bir noktaya getirdiği yorumu yapılıyor. Yaşanan bu gelişmeler üzerine Esad'a bağlı güçler yedi yıldır YPG'nin kontrolünde olan kasaba ve şehirlere girecek. İki yıl önce Cenevre'de kalıcı barış için müzakereler sürerken Esad, "Bu bahsedilen 'Kürtler' sadece Kürt değil. Yabancı bir ülke için çalışan herkes, ki bunların çoğu ABD yönetimi altında, vatan hainidir." ifadelerini kullanmıştı. Esad'ın bun anlaşmadan sonra "vatan hainleri" ifadesi kullandığı gruplarla nasıl geçineceği de merak uyandırıyor.

Ayrıca YPG'nin yöneticileri yaptıkları sosyal medya paylaşımlarında Afrin gibi Türkiye ve ÖSO birliklerinin kontrol altına aldığı bölgeleri bu anlaşma çerçevesinde "özgürleştirebileceklerini" söylüyorlar.

Bu anlaşma üzerinden Esad'a bağlı güçler yıllardır üzerinde hakimiyet sağlayamadığı topraklara geri dönecek. Bu dönüş bir devlet kurma hayali taşıyan terör örgütü YPG/PKK'nın hayallerini suya düşürebileceği gibi Suriye ordusu ile Türk ordusunun karşı karşıya gelmesine de yol açabilir.

Bu anlaşma haberlerinin üzerine Türkiye'den henüz resmi bir açıklama gelmedi.

ABD DAEŞ esad pkk suriye Trump Türkiye ypg