Esedov: Karabağ'ın Yeniden Kurulmasında Türkiye'nin Desteği Mutluluk Verici

TAKİP ET

Azerbaycan Başbakanı Ali Esedov, "Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkiler, bugün zirvededir. Bu, dost ve kardeş iki halk arasındaki ilişkilerdir." dedi.

Azerbaycan Başbakanı Ali Esedov ve beraberindeki heyet, Türkiye-Azerbaycan 9. Karma Ekonomi Komisyonu (KEK) kapsamında bugün Türkiye'ye gelmişti. Bu ziyaret, Esedov'un başbakanlık görevindeki ilk yurt dışı ziyareti olması bakımından Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin önemini işaret etmektedir.

Esedov ilk olarak KEK kapsamında Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) eş güdümüyle düzenlenecek ve iki ülkeden 150 özel sektör temsilcisinin yer alacağı Türkiye-Azerbaycan İş Forumu Genel Oturumuna katıldı. Başbakan buradaki konuşmasına, terör örgütü PKK'nın Gara'da şehit ettiği 13 vatandaşımız için başsağlığı dileyerek başladı.

Türkiye'de 2 bin Azerbaycanlı şirketin faaliyet gösterdiğini söyleyen Esedov, Türkiye'ye yatırım yapan Azerbaycanlı iş insanlarının, hem şirket sayısı hem de yatırım miktarı bakımından Türkiye'ye bütün bir Türk Dünyası'ndan yatırım yapmak için gelen iş insanları arasında ilk sırada olduğuna dikkat çekti.

Türkiye ziyareti kapsamında ayrıca KEK Toplantısı'nın gerçekleştirileceğini söyleyen Esedov, bu toplantının ticarî ilişkilerin gelişmesine katkı sağlayacağını ifade etti.

Yakın zamanda Türkiye ile Azerbaycan arasında imzalanan ve iki ülke arasında kimlikle seyahat edebilme imkânı sunan anlaşmaya da dikkat çeken Esedov, böylece iki Türk devleti arasındaki iş birliğinin, ticaret hacminin ve turist sayısının artacağını vurguladı.

Güney Gaz Koridoru, Trans Anadolu Boru Hattı (TANAP) ve Trans Adriyatik Boru Hattı (TAP) gibi projelerle Azerbaycan doğal gazının Avrupa'ya ulaştırıldığını anlatan Esedov, böylece Azerbaycan'ın bir doğal gaz ülkesi olarak geliştiğini söyledi. Esedov, ayrıca söz konusu projelerin Türkiye ile Azerbaycan'a ve dahi bölgeye refah getireceğini işaret ederek, "Ortak hayata geçirdiğimiz Güney Gaz Koridoru, ülkelerimizin yanı sıra bölgemize refah getirecek ve Avrupa'nın enerji güvenliğine çok büyük katkı sunacaktır." dedi.

Karabağ'ın Yeniden Kurulması Sürecinde Türk Şirketlerinin Yer Almasından Mutluluk Duyuyoruz

Esedov, Karabağ'ın Ermeni işgalinden kurtarılmasının ardından bölgeyi dünyanın en güzel yerlerinden birine dönüştürme çalışmalarına başladıklarını aktardı. Bunun için Türk şirketleriyle anlaşmalar yapıldığını bildiren Esedov, "Zafer Yolu" adı verilen Fuzuli-Şuşa yolu başta olmak üzere birçok altyapı projesinde Türk şirketlerinin yer aldığını söyledi. 

Esedov, Karabağ'ın yeniden kurulması sürecinde Türk şirketlerinin yer almasından mutluluk duyduklarını ifade ederken bunun yanı sıra Fuzuli'de inşa edilecek havalimanının projesinde de Türk şirketlerinin yer alabileceğini söyledi.

Başbakan Esedov, "Azerbaycan 2030 Milli Öncelikler Programı" kapsamında Türk şirketlerini Azerbaycan'a davet etti.

Azerbaycan Ali Esedov KEK Karma Ekonomi Toplantısı Türkiye-Azerbaycan Karabağ Şuşa Fuzuli