Esin Davutoğlu Şenol'dan Bakanlığın Dördüncü Doz Kararına İlişkin Açıklama

TAKİP ET

Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, Sağlık Bakanlığının 4. doz aşı kararına ilişkin açıklama yaptı.

Sağlık Bakanlığı, 3 doz BioNTech aşısı yaptıran ve son aşısının üzerinden 3 ay geçen vatandaşlar için 4. doz aşı randevularını başlatmıştı.

Bakanlığın dördüncü doz aşı randevularını açmasına ilişkin açıklama yapan Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, "Sağlık Bakanlığı dördüncü doz önerisini kimlere yaptığını ve gerekçesini netleştirmeli ve açıklamalıdır" dedi.

Şenol'un Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklama şu şekilde:

"CDC ve İngiltere Sağlık Kurumu ve DSÖ Uzmanlar Kurulu ve Türkiye'de Klimik ve Türk Tabipler Birliği Pandemi Çalışma Grubu Omikron varyantınının ilk seri aşılaması olan 2 doz aşılıları da hastalandırabilmesi nedeniyle 12 yaş üzeri herkese 3. doz önerisi yaptı.

Kan kanseri, organ nakli, bağışıklık sistemini baskılayan kortizon, kanser tedavileri gibi ilaçlar alanlarda ise ilk seri birer ay ara ile uygulanan 3 dozdan oluşmalı.

Dördüncü doz, ilk serisi üç doz önerilen bu kişiler için önerilmektedir. Kan kanseri, organ nakli, bağışıklık sistemini baskılayan kortizon, kanser tedavileri gibi ilaçlar alanlar. 



Aşı etkisi bakımından, dördüncü doz, üçüncü doz gibi güçlendirici olmayıp, ilk yapılan seriyi 'onarıcı" ve 'iyileştirici'dir. Dördüncü dozun herkese önerilmesi için yeterli bilimsel veri henüz yoktur. Çalışmalar sürdürülmektedir. 

Ancak Avrupa ülkeleri, Omikron fırtınası sürerse, aşının etkisindeki zamana bağlı aşınmayı dikkate alarak herkese dördüncü doz önerisi hazırlıklarını sürdürmektedir.

Dördüncü dozu, CDC (ABD) 5-6 ay, İngiltere 3. aydan itibaren önermektedir. Türkiye'de 2 Sinovac+2 BioNTech=3 Doz BioNTech (Dolaylı antikor çalışmalarına göre, doğrusal kanıt yok)

İsrail, dördüncü dozu 60 yaş üzeri, sağlık çalışanı, yaşlı bakımevlerinde kalanları kapsayarak önermektedir. Ancak İngiltere geniş bir antikor çalışması sürdürmekte ve onun sonucunu beklemektedir. Veriler, bağışıklık sitemi sorunu olmayanlarda 3 dozun yeterli koruduğu yönündedir. 

Türkiye'de 1. doz aşı uygulanan kişi sayısı; 57.541.136, Nüfus; 85 milyon Son 1 ayda yapılan ilk doz aşı sayısı ;500 bin Yaklaşık 30 milyon aşısız kişi var ve çocuklara aşılama başlamadı.

Türkiye'de ilk yapılan aşıların İNAKTİF olduğu ve geçen zaman hesaplanıldığında tam bağışık nüfus %30 dolayında hesaplanılmaktadır. Türkiye Sağlık Bakanlığı dördüncü doz önerisini kimlere yaptığını ve gerekçesini netleştirmeli ve açıklamalıdır. 

Esin Şenol Şubat 2022"

dördüncü doz açıklaması sağlık bakanlığı esin davutoğlu şenol netleştirmelidir yorum ilişkin