Eski Alman Bakan Gabriel'den Dikkat Çekici Türkiye Açıklaması

TAKİP ET

Eski Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Türkiye'ye Patriot verilmemesini eleştirdi.

"Türkiye’ye Patriotların verilmesini reddetmeyi doğru bulmadım. Biz bunu yaptık, Amerikalılar da yaptı. Patriotlar hava savunma silahıdır. Bununla bir ülkeye saldıramazsınız" diyen Gabriel, "Bunun sonucunda Cumhurbaşkanı (Recep Tayyip) Erdoğan Rusya’dan S-400 hava savunma füzelerini sipariş etmeye çalıştı. Bu NATO partneri için zordu" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin Batı'dan kopmasının önüne geçilmesi gerektiğini belirten Gabriel, "Bu yüzden Patriotların sağlanması gerektiği kanaatindeydim. Bir NATO ortağına hava savunma füzeleri sağlanmasının aleyhine ne olabilir, hiçbir şey" diye konuştu.

Geçtiğimiz hafta Antalya Diplomasi Forumu'na katıldığını belirten Gabriel, Twitter'da yaptığı Montrö'yü ve Türkiye'yi öven paylaşımına gelen eleştirileri hatırlatarak "Hangi dünyada olduğumuzun bile farkında değiliz. Coğrafya dersinde ne yapıyorlar bilmiyorum ancak Karadeniz'e bakardım ve ardından Türkiye'nin neden bizimle kalması gerektiğini anlardım" dedi.

"Türkiye'yi NATO'ya Yakın Tutmamızın İyi Olacağına İnanıyorum

Türkiye'nin Rusya ve Ukrayna arasında ara buluculuk yapmaya çalıştığını belirten Gabriel, Karadeniz'deki güvenlik durumunda yaşanacak bir değişikliğin en çok Türkiye'yi etkileyeceğini söyledi. "Türk siyasetiyle ilgili eleştirimiz ne olursa olsun, Türkiye'yi NATO'ya yakın tutmamızın iyi olacağına her zaman inananlardanım. Bu zamanda Türkiye’nin yanımızda olması iyidir" diyen Gabriel, ABD'nin Kürtçü terör örgütü YPG ile iş yapmasının bir hata olduğunu vurguladı. Hiçbir Türk hükümetinin Suriye'nin kuzeyinde PKK'nın kolu olan bir devlete izin vermeyeceğini belirten Gabriel, Türkiye'yle ilişkilerin önemli olduğunu kaydetti.

sigmar gabriel almanya dışişleri bakanı eski türkiye patriot abd pkk montrö