Eski Bir Komando ve Milyoner İsrail'in Yeni Başbakanı Oldu: Kim Bu Naftali Bennett?

TAKİP ET

İsrail'de uzun süredir devam eden hükümet krizi sonunda aşıldı ve Binyamin Netanyahu'nun 12 yıllık kesintisiz başbakanlığı sona erdi.

120 sandalye bulunan parlamentoda bugün yapılan güven oylamasında 59'a karşı 60 oyla, 8 partinin desteklediği hükümet güvenoyu aldı. Koalisyon protokolüne göre İsrail'de iki yıl boyunca Naftali Bennett, 2023 yılından itibaren ise Yair Lapid başbakan olarak görev yapacak.

Peki yeni başbakan Naftali Bennett kimdir? Bennett, Amerika kökenli Yahudi bir ailenin çocuğu, eski bir asker ve yüksek teknolojili askeri ürünler üzerinde yoğunlaşan birçok firmanın kurucusu olan bir milyoner.

Zorunlu askerlik görevini İsrail özel kuvvetlerinde yapan Bennett, sonrasında kurduğu yüksek teknolojili askeri ürünler üreten şirketlerle milyoner olmuş ve siyasete girmişti.

2006-2008 yılları arasında Netanyahu'nun başbakanlığında özel kalem müdürü olarak, daha sonra ise Netanyahu'nun danışmanı olarak vazife üstlenen Bennett, Netanyahu'nun partisi Likud'dan 2013'te istifa etmişti. Sonrasında katıldığı daha sağcı parti Yahudi Evimiz ile aynı yıl parlamentoya girmiş, 2019'a kadar istisnasız olarak her hükümette bir bakanlık koltuğu elde etmişti.

Hükümet krizini başlatan süreci tetikleyen 2 yıl önceki seçimde Yeni Sağ ittifakıyla Knesset'e giremeyen Bennett, 11 ay sonra gerçekleştirilen erken seçimde şu anda liderlik ettiği Yamina Partisi ile parlamentoya girmeyi başardı. 

Siyaseten Netanyahu'dan daha sağ bir siyaset izleyen Bennett, Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Golan gibi bölgelerin İsrail toprağı olduğunu kesinkes savunuyor ve bu bölgelerde gerçekleştirilen demografik dönüşüm amacı taşıyan Yahudi yerleşimleri oluşturma projelerini cansiperane savunuyor.

Şahin bir siyaset günden Bennett, Knesset'teki Arap parlamenterlere karşı sert sözleriyle defaatle gündeme gelmiş ve parlamentoda bir keresinde "Siz daha ağaç dallarında sallanırken Yahudi devleti buradaydı" demişti.

İki devletli çözüm önerilerine de şiddetle karşı çıkan Bennett daha önce "Ben iktidarda bulunduğum sürece İsrail'in bir santimetrekaresini bile vermem" demişti.

Eski Bir Komando ve Milyoner İsrail'in Yeni Başbakanı Oldu Kim Bu Naftali Bennett?