Eski Ermenistan Devlet Başkanı: Paşinyan Yönetimi Savaşı Kaçınılmaz Hale Getirdi

TAKİP ET

Eski Ermenistan Devlet Başkanı Robert Koçaryan, Paşinyan yönetimini Dağlık Karabağ bozgunu nedeniyle eleştirdi.

İşlgaci Ermenistan'ın eski Başkanı Robert Koçaryan, Paşinyan yönetiminin Dağlık Karabağ’daki silahlı çatışmanın kaçınılmaz hale gelmesi için her şeyi yaptığını açıklayarak hükümeti eleştirdi. Yönetimin bunu ‘bilinçli ya da bilinçsiz’ olarak yapmış olabileceğini belirten Koçaryan, "Elbette ki bu savaş önlenebilirdi" dedi.

İşgalci Ermenistan'ın müzakere sürecini çıkmaza sokmak için ‘farklı nedenler uydurduğu’ şeklinde izlenim oluştuğunu belirten Koçaryan, şunları söyledi:

“Çelişkili açıklamalar, eş başkanların bile Ermeni tarafının ne istediğini bilmediği bir durum yarattı. Savaş, müzakere sürecinin Ermeni tarafınca engellendiğinden hiç kimsenin şüphe duymadığı bir anda başladı.”

Koçaryan, ‘Dağlık Karabağ'ın varlığının yasal dayanağının ulusların kendi kaderini tayin etme ilkesi olduğunu, ancak Erivan’ın meseleyi toprak bütünlüğü düzlemine taşıdığını’ ve dünya toplumunun çözümü bu bağlamda ele almaya başladığını belirtekerek “Azerbaycan'ı savaşı başlattığı için kaç kişi kınadı? Bu tam anlamıyla bir diplomatik çöküş.” ifadelerini kullandı.

Paşinyan’ın 'Karabağ Ermenistan’dır, bu kadar' ifadesinin Karabağ sorununu Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki ilişkilerinin bir parçası haline getirdiğini belirten Koçaryan, gerginliği tırmandıran bir diğer faktör olarak da ‘Temmuzda Ermenistan ile Azerbaycan arasında kışkırtılan sınır çatışmasını’ işaret etti.

Koçaryan, "Genelkurmay Başkanı 12 Haziran'da Ermenistan'ın savaşa hazır olmadığını açıkladığı ve bir ay sonra kışkırtma olduğu zaman olayın önemi abartılmış oluyor. Azerbaycan'ı ve Türkiye'yi yendiğimize dair açıklamalar yapılıyor. Eğer hazır olmadığını biliyorsan neden böyle bir adım atarsın? Gerçekten Türkiye ve Azerbaycan'ın bunu yutacağını mı düşündüler" ifadelerini kullandı.

robert koçaryan ermenistan Azerbaycan dağlık karabağ Türkiye paşinyan