Eski Meclis Başkanı Kahraman 'Karşı Oy Yok' Dedi: Yalan Çıktı

TAKİP ET

Meclis tutanakları eski TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın sözlerini yalanladı.

15 Temmuz 2016'da Fetullahçı teröristler tarafından girişilen ve Türk milleti tarafından akamete uğratılan darbe girişiminin ardından TBMM'de kurulan araştırma komisyonu tarafından hazırlanan fakat yayımlanmayan rapora ilişkin tartışmalar devam ediyor.

Komisyonun Başkanı olan AKP'li Reşat Petek raporun hazırlanıp dönemin TBMM Başkanı İsmail Kahraman'a verildiğini söylemiş, Meclis Başkanı Mustafa Şentop ise "İçtüzük hükümlerine uygun olarak tüm süreçleri tamamlanmış bir Meclis Araştırması Komisyonu Raporu, TBMM Başkanlığı’na rapor sunulmadı" açıklamasını yapmıştı. Şentop'un açıklamasının ardından Petek şahsi internet sitesinden raporun birinci cildini yayımladı. Bunun ardından ise muhalefetin şerhini içeren ikinci cilt yayımlandı.

Tam Metin | 15 Temmuz Raporuna Eklenmeyen AKP-FETÖ İlişkilerinin Dökümü CHP Raporunda


Komisyonda tartışma yaratan konulardan birisi, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan'ın komisyona gelip görüş bildirmeleriydi. İki ismin komisyona çağrılmamasının büyük bir eksiklik olmadığını iddia eden İsmail Kahraman, "Bilgilerine başvurulmamasına itiraz eden de, bu konuda karşı oy da yok. Hatırladığım kadarıyla böyle" iddiasını öne sürdü. 

"Talep Ettik, AKP'liler Reddetti"

Oysa Meclis Araştırma Komisyonu Tutanakları Kahraman'ı yalanlıyor. Halk TV'den Eda Narin'e konuşan Komisyonun CHP'li üyesi İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, "Ne söyleyeceklerini şaşırdılar. Gerek yazılı, gerek sözlü olarak bu isimlerin dinlenmesini talep ettik. AKP’li üyelerin oylarıyla reddedildi. 2 isimden yazılı metin istediler, gönderdiler. Fakat komisyon tarafından davet gönderilmedi. Her gün bahane üretiyorlar. Bir daha ki 15 Temmuz’da iktidar el değiştirdiğinde komisyon çalışacak" ifadelerini kullandı.

Akar ve Fidan'ın Davet Edilmesi İstendi

Halk TV'nin haberine göre Komisyonun 23 Kasım 2016 tarihli 17. toplantısında CHP İstanbul Milletvekili "Darbeyle ilgili çok önemli bilgileri olan ve darbe günüyle ilgili olarak henüz kendilerinden bilgi almadığımız iki büyük kamu görevlisi var. Birisi MİT Müsteşarı, birisi Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar. Onlarla ilgili hangi gelişme var? Gelecekler mi gelmeyecekler mi?" diye sordu.

1 Aralık 2016'daki 19. toplantıda ise CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu "Sayın Hakan Fidan ve Sayın Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın oylamasıyla ilgili bir konuşma yapıyorum, sonra oylama rica edeceğiz. Geçen hafta siz bir hafta beklememizi rica etmiştiniz. Bekledik, şimdi bugün o gün geldi" dedi.

eski meclis tbmm başkanı kahraman ismail kahraman karşı oy yok dedi yalan çıktı tutanakları 15 temmuz araştırma komisyonu raporu