Eski MİT'çi Mehmet Eymür Hayatını Kaybetti

TAKİP ET

ESKİ MİT Kontraterör Dairesi Başkanı Mehmet Eymür, KOAH tedavisi gördüğü hastanede bu sabah hayatını kaybetti.

Eski Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) mensubu Mehmet Eymür, bu sabah 81 yaşında öldü. Haberi, gazeteci İsmail Saymaz duyurdu. 

Eymür, KOAH tedavisi gördüğü İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde geçen hafta yoğun bakıma alınarak entübe edilmişti.

KOAH'nın yanı sıra parkinson ve demans hastası da olan Eymür, bu sabah hayatını kaybetti. (DHA)

Mehmet Eymür Kimdir?

MİT'in öncül kurumu Milli Güvenlik Teşkilatı’nın kritik isimlerinden biri olan Mazhar Eymür'ün oğludur. 1943 İstanbul doğumlu olan Mehmet Eymür 9 Mart 1971 darbe teşebbüsünden sonra MİT’te Hiram Abas’la birlikte Ziverbey’de 1. Ordu Komutanı Orgeneral Faik Türün’ün emrinde çalıştı.

30 Mart 1972’de Kızıldere’de Mahir Çayan ve dokuz arkadaşının, 19 Şubat 1972’de ise İstanbul’da Ulaş Bardakçı’nın etkisiz hale getirildiği operasyonlara katıldı.

Eymür, 1983’te MİT’in yeni kurulan Kaçakçılık Şubesi’nin başına müdür olarak atandı. Daha sonra 1988’de eski Genelkurmay Başkanı Necdet Üruğ, Ünal Erkan ve Mehmet Ağar’ı hedef alan bir raporu nedeniyle MİT’ten ayrıldı. 

Daha sonra kuruma geri dönen Eymür, 1995’te MİT’te Kontrterör Daire Başkanı olarak görev almaya başladı. 1997’de Vaşington’a gönderilen Eymür, sadece bir yıl sonra merkeze çekildi. MİT’ten uzaklaştırılmasının ardından Şeker Fabrikası’na atanan Eymür, atamaya karşı dava açtı. Emekli olduktan sonra ABD’ye giden Eymür, 2002’de Türkiye’ye döndü. Eymür ayrıca Ergenekon operasyonları sırasında gözaltına alınanlar arasında da bulunuyordu.

mehmet eymür mit mitçi hayatını kaybetti