Eski Papa, Çocuk Tacizi Davasında Yanlış Beyanda Bulunduğunu İtiraf Etti

TAKİP ET

Katolik Kilisesi'nin bir önceki papası 16. Benedikt, Alman Katolik Kilisesi'ndeki çocuk tacizi davasında yanlış beyanda bulunduğunu itiraf etti.

94 yaşındaki eski Papa 16. Benedikt, 1980 yılında tacizle suçlanan bir din adamıyla ilgili görüşmenin yapıldığı toplantıya katılmadığı yönündeki beyanının yanlış olduğunu itiraf etti. Yapılan açıklamada, anılan rahibin yeni görevlere atanması konusunda herhangi bir karar verilmediği belirtildi.


Harekete Geçmeyerek İstismar Davalarının Üstünü Örttü


Alman Katolik Kilisesi'nde çocuklara yönelik cinsel taciz ve istismar davasıyla ilgili hazırlanan raporda, 2013'te görevi bırakan eski Papa 16. Benedikt, 4 çocuk istismarı davasında harekete geçmeyerek istismarın üstünü örtmekle suçlandı.

Münih'teki hukuk firması Westpfahl Spilker Wastl'dan (WSW), eski Papa'nın başında bulunduğu Münih ve Freising Başpiskoposluklarında 1945 ile 2019 yılları arasında cinsel taciz iddialarının soruşturulması talep edildi. 

Bir vakada, Peter Hullermann adında bir "pedofili rahip", 11 yaşındaki bir çocuğu taciz etmekle suçlandığı Batı Almanya'daki Essen'den eski Papa 16. Benedikt'in o dönem başında olduğu Münih'e transfer edildi.

Hullermann, geçmişine rağmen dini görevlere yeniden atandı ve "uzun yıllar yeniden suç işlemeye" devam etti.

Tutanaklarda Bulunmasına Rağmen Katıldığını Reddetti

Papa 16. Benedikt, 1980'de Hullermann'ı piskoposluğa kabul edilme kararının alındığı toplantıya, tutanaklarda bulunmasına rağmen katıldığını reddetti. Bu reddediş avukatlar tarafından 'şaşırtıcı" olarak değerlendirmişti.


"Toplantıya Katıldığını Açıkça Belirtmek İstiyor"
 

Papa adına yapılan açıklamada, "Daha önce belirtilenin aksine, 15 Ocak 1980'deki toplantıya katıldığını şimdi açıkça belirtmek istiyor." denildi.

Ancak Papa'nın bunu 'kötü niyetle yapmadığı' ve yanlışın "ifadesinin düzenlenmesindeki bir ihmalden kaynaklandığı" savunuldu.

Ayrıca sağlık durumu kötü olduğu söylenen Papa'nın hala soruşturma raporunu okuduğu ve daha fazla açıklamanın yapılacağı belirtildi.

papa papa 16. benedikt katolik kilisesi çocuk istismarı