Esnafın Yeni Kâbusu: Kaçak Göçmen İşçiler Örgütlenip Daha Fazla Ücret İstemeye Başladı

TAKİP ET

Kaçak göçmen sorunundan ucuz işgücü ile nema elde eden esnaflar şu sıralarda dertli...

Kaçak göçmen sorununun karıştığı suçlar ve asayiş olaylarının ardı arkası kesilmiyor. Kocaeli'nde 17 yaşındaki Türk kızı Ayşegül Aydın Afganistanlı bir sapığın cinsel saldırısına uğramış, Afgan sapık Ayşegül'ün direnmesi üzerine başını taşla ezerek öldürmüştü.

Bunun yanı sıra Ağustos 2021'de Ankara'nın Altındağ ilçesinde 17 yaşındaki Emirhan Yalçın ve 18 yaşındaki Ali Yasin Güler Suriyeli bir grup tarafından bıçaklanmış, Emirhan Yalçın'ın ertesi gün hayatını kaybetmesi üzerine Altındağ-Önder Mahallesi ayağa kalkmıştı. Yaşanan olaylarda pek çok insan yaralanmış ve 148 kişi gözaltına alınmıştı.

Son olarak geçtiğimiz günlerde 15 yaşındaki Selahattin Çelik Afganistanlı kaçak göçmenlerden kaçarken bir arabanın altında kalarak hayatını kaybetmişti.

İstanbul Valiliği'nden Afgan Kaçaklar Yüzünden Hayatını Kaybeden Türk Gencine İlişkin Açıklama

Esnafın Yeni Kabusu

Yasa dışı göçmen akını ucuz işgücü yarattığı ve emeği ucuzlattığı için memnun olan esnaflar, kaçak göçmenlere yönelik denetimlerin artırılması karşısında zor günler geçirmeye başladı. 

Türkiyie gazetesinden Önder Çelik'in haberine göre denetimin sıkılaştırılmasıyla birlikte yakalanan kaçak göçmenler ülkelerine geri gönderiliyor. Bununla birlikte kaçak göçmenlerin, yani "ucuz işçi"lerin sayıları giderek azalıyor. Sayıları azalmaya başlayan kaçak göçmenler örgütlenerek işverenleri daha fazla ücret vermeleri için zorlamaya başladı. WhatsApp gibi mesajlaşma uygulamaları üzerinden örgütlenen kaçak göçmenler işverenlerden daha fazla ücret talep ediyor. 

Örgütlenip Daha Fazla Maaş İstiyorlar

Kaçak göçmenlerin yakalanarak ülkelerine geri gönderilmelerinden dert yanan Uluslararası Döner Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Mercan, "İstihdam edilen yabancı uyruklu kişilerin sektörlerden ansızın alınıp ülkelerine gönderilmeleri birçok sektörü çalışamaz hâle getirdi, mağdur etti. Geri gönderilen yabancı uyruklu çalışanlarını kaybeden sektörler, personel açıklarını yerli çalışanla kapatamıyor. Bu durumu fırsata çevirmek isteyen Suriyeli, Afgan, Özbek ve bunlar gibi yabancı çalışanlar birbirini örgütleyerek yüksek maaş talep ederek iş yeri sahiplerini tehdit eder duruma gelmişlerdir. Bu durumun olumsuzluklarının döner ve kasaplık sektörlerinde daha çok mağduriyete yol açtığına şahit oluyoruz" ifadelerini kullandı.

"20 Kilo Döner Kesip 12 Bin Lira Ücret İstiyor"

Kaçak göçmenlerin örgütlnerek daha fazla ücret istediğini belirten Mercan, "20 kilo döner kesen bir işletmede çalışan bir yabancı uyruklu döner ustası 10 bin ila 12 bin TL arasında maaş talep etmektedirler. Bu maaşları hiç bir işletmemiz karşılayamaz. Bu alanda ivedilikle hükümetimiz ya da ilgili bakanlığımız alt ve üst fiyat belirlemelidir" dedi.

Çıraklık Eğitimi

Türk gençlerinin belli sektörlerde yer almaması nedeniyle yabancı işçiye ihtiyaç duyulduğunu belirterek çıraklık eğitimleri için daha büyük çaba harcanması gerektiğini belirten TESK Başkanı Bendevi Palandöken ise "Çocuklar eğitimden de çocukluğunu yaşamaktan da mahrum kalmamalı. Doğru zaman konusunda önemli projelerimiz var. Ülkemizde 700 binin üzerinde çocuk işçi olduğu tahmin ediliyor. Öte yandan birçok meslek çırak yokluğu sebebiyle yok oluyor. Hâlbuki çocukların eğitimi devam ederken yapacağı çıraklık gelecek açısından çok önemli" diye konuştu.

esnafın yeni kabusu yabancı işçiler örgütlenip daha fazla ücret istemeye başladı