Estonya Vizesi Nasıl Alınır? Estonya Vize Ücreti Ne Kadar? Evrakları, Başvurusu, Şartları

TAKİP ET

Estonya vizesi ile gidilebilen ülke Kuzey Avrupa'da bulunan bir Baltık ülkesidir. Finlandiya, Rusya, İsveç ve Letonya ile komşudur. Estonya; komşusu Finlandiya'dan sonra en temiz ikinci Avrupa ülkesidir. Yaşam kalitesi en yüksek dokuzuncu ve en güvenli beşinci ülkedir.

Estonya vizesi ile gidilebilen ülke Kuzey Avrupa’da bulunan bir Baltık ülkesidir. Finlandiya, Rusya, İsveç ve Letonya ile komşudur. Estonya; komşusu Finlandiya’dan sonra en temiz ikinci Avrupa ülkesidir. Yaşam kalitesi en yüksek dokuzuncu ve en güvenli beşinci ülkedir.

Sovyetler Birliği'nin çökmesi ile birlikte, “Şarkı Devrimi” ile son bağımsızlığını ilan etmiştir ve 20 Ağustos "Estonya Ulusal Bayramı" olarak kabul edilmektedir. Ülke günümüzde NATO ve Avrupa Birliği üyesidir. Tam bağımsızlığını elde ettikten sonra ülke en büyük yatırımlarını teknoloji üzerine yaptı. Dijital dönüşümün dünyada öncüsü olan bir ülke konumuna geldi. NATO’nun Siber Savunma Komutanlığı şu an başkent Tallinn’de bulunur. Ülke tüm dünyanın teknoloji yatırımları için gözdesi durumundadır. Kişi başına düşen gayri safi millî hasılası 26.470 Dolar ile Baltık Ülkeleri arasında en yüksek olanıdır. İnternet tarihindeki en devrimsel ürünlerden olan Skype ve Kazaa Estonyalı şirketler tarafından geliştirilmiştir. Gelir ve gelişmişliğinin bu kadar yüksek olmasında ülkenin nüfusu da çok etkilidir. 1.322.920 nüfusa sahip Estonya Avrupa’nın en az nüfuslu ülkesidir.

Estonya’nın resmi dili Fince ile aynı dil ailesinden gelen Estonca’dır. Ülkenin azınlıklarının çoğunu oluşturan eski Sovyet Rusya’dan gelenler olduğu için Rusça da ülke içinde çok kullanılan bir dildir. Estonya’da da çoğu İskandinav ülkesi gibi en yaygın dini inanış Hristiyanlığın Lüteryen mezhebidir. Bununla beraber eski Viking dönemlerinden kalma paganizmin etkileri de hâlâ görülmektedir.

Estonya Vizesi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Estonya vize başvurusu işlemleri Schengen işbirliğine dâhildir. Kısa süreli olarak alınacak yani 180 günde 90 günden az olarak alınacak vizeler Schengen kuralları ile 90 günden uzun olan vizeler ise Ulusal Vize kapsamındadır. Ulusal Vize işlemleri ülkelere göre değişkenlik göstermektedir. Estonya için Schengen vize başvurusu yapılacakken izlenecek adımlar ve dikkat edilmesi gerekenler şu şekildedir:

Vize başvurusu için Estonya Başkonsolosluğunun resmi sayfasındaki form doldurulmalıdır.

Bu form doldurulurken verilen tüm kişisel bilgilerin doğru, geçerli ve güncel olması gerekir.

Form doldurulmadan önce mutlaka hangi tip vizeye başvurulacağı, hangi amaçla vizeye ihtiyaç duyulduğu bilinmelidir. Çünkü form doldurma işlemi ve başvuruda kullanılacak evraklar buna göre oluşturulacaktır.

Form doldurulduktan sonra çıktı olarak alınmalıdır. 37 noktasında ve son sayfasında imzalanmalıdır.

İmzalanan bu form ve gerekli belgeler toparlandıktan sonra fiziki başvuru yapmak için randevu alınmalıdır.

Estonya için vize başvuruları Türkiye’de yetkili temsilcilik ve Estonya Ankara Büyükelçiliği’nden yapılmaktadır. Her iki seçenek için de gitmeden online başvuru yapılmalıdır.

Başvuru yaparken aile olarak yapılacaksa dahi tek tek kişilere randevu alınmalıdır. Tam adı ve soyadı için randevu oluşturulmamış kişiler çocuk dahi olsa içeri alınmayacaktır.

Fiziki başvuru esnasında biyometri vermek zorunludur. Biyometri vermek, parmak izi alınması ve fotoğraf çekimidir. Biyometri çekiminde 6 yaşından küçük çocuklardan parmak izi örneği alınmamaktadır.

Eğer en az 59 ay önce Schengen için vize başvurusu için parmak izi verilmişse yetişkinlerin de parmak izi vermesi gerekli değildir.

Başvuruda biyometri verileceği için kişi mutlaka kendisi gitmelidir. Vekâletle vize 6 yaşından büyüklerde alınamıyor.

Vize randevusu en erken 2 ay önceden alınabilmektedir. Estonya vize işlemlerindeki yoğunluk nedeniyle vize randevusu almak çok geçe bırakılmamalıdır.

Form, belgeler ve biyometri tesliminden sonra inceleme işlemleri başlatılır. Bu süreçte Estonya Büyükelçiliği mülakat için kişiyi çağırabilir.

Yaklaşık iki hafta gibi bir süre sonunda vize işlemleri onaylandığına ya da reddedildiğine dair kişiye bilgilendirme gönderilir. Bunun için takipte olmak gerekmektedir. Eğer başvuru elçiliğin kendine değil de anlaşmalı temsilcilikten yapıldıysa alınan takip numarası ile online olarak tüm süreç takip edilebilir.

Estonya Vizesi Başvuru Formu Nereden Alınır, Nasıl Doldurulur?

Estonya vize başvuru formu Estonya Başkonsolosluğu’na ait resmi sitesinden edinilebilmektedir. Formun doldurulacağı link: https://broneering.mfa.ee/en/ Bu başvuru formu Estonca, Türkçe ve İngilizce olarak doldurulabilir. Form doldurulurken başvuru Türkiye’den yapılacaksa “Embassy of the Republic of Estonia in Ankara” seçeneği seçilmelidir. Daha sonra hangi tip vize alınması planlanıyorsa seçeneklerden o seçilmelidir. Böylelikle forma ulaşılır. Form doldurulurken mutlaka cevap verilmesi gereken alan seyahat amacıdır. Bu bilgi kutucuğuna (son kutucuk) aşağıdaki bilgilerin yazılması zorunludur. Aksi takdirde randevu iptal edilir.

Kısa süreli çalışma durumunda - kısa süreli çalışma kayıt numarası ve işverenin ismi (Firmanın adı)

Estonya’da eğitim görme durumunda - eğitim kurumun ismi, eğitim seviyesi ve alanı

Eş, akraba veya arkadaş ziyareti durumunda - davet eden kişinin adı ve Estonya kimlik numarası

Startup girişimcilik durumunda - Startup komitesinin kararını gösteren belge

Diğer seyahat amaçları durumunda - seyahat amacı ve davet eden kurum hakkında bilgi.

Estonya Vizesi Çeşitleri Nelerdir?

Estonya vize türleri diğer tüm ülkelerde olduğu gibi kısa süreli ve uzun süreli olmak üzere iki temele ayrılmıştır. Uzun süreli vizeler yani 90 günden uzun kalınması için alınacak vize, D Tipi Vize olarak adlandırılır. Estonya’da 1 yıllık dönemden daha uzun kalan kişiler elçilikten oturum izni başvurusunda bulunmalıdırlar. Oturum izni aldıktan sonra Estonya’ya giriş yapabilirler. Estonya için alınan kısa dönemli vize türleri:

Turistik: Bu vize için kişiye davet eden bir kişi ya da kurum olmalıdır.

İş/Çalışma: İşverenin davetini kanıtlayan belgelerle desteklenmelidir.

Aile ve Arkadaş Ziyareti: Estonya’daki ziyaret edilecek kişinin daveti belgelere eklenmelidir. Resmi bir davet olmak zorunda değildir.

Kültürel

Sportif

Eğitim

Estonya Vizesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Estonya vizesi evrakları ve dikkat edilmesi gereken hususlar Schengen, D Tipi ve oturma izni için farklılık gösterebilir. Kısa süreli ya da uzun süreli fark etmeksizin tüm vize işlemleri için teslim edilmesi gereken evraklar:

Başvuru formu

Fotoğraf (35×45 mm ölçülerinde arka fonu beyaz, rötuşsuz, genelde başörtüsüz ve altı aydan eski olmayan fotoğraf. Fotoğraf başörtüsü ile çekilebilir, ancak yüzün ana özellikleri fotoğrafta görülmelidir. Fotoğraf başvuru formuna yapıştırılacak.)

Pasaport ( Son 10 yıl içinde verilmiş ve seyahatten sonra en az 3 ay geçerliliği olmalıdır. En az 2 sayfa da boş olmalıdır.)

Seyahat sağlık sigortası ( Kalınacak süre içindeki en az 30.000 Euro bedelindeki sağlık harcamalarını kapsamalı ve tüm Schengen bölgesinde geçerli olmalıdır.) Bu evraklara ek olarak alınacak vizenin türüne göre ek belgeler de gereklidir. Bu ek belgeler:

Turizm: Uçak ve seyahat rezervasyonları, seyahat masraflarının nasıl karşılanacağını gösteren belgeler, başvuruyu yapan kişinin ülkesine dönmesi için olan bağlayıcı unsurlar beyan edilmelidir. Burada bahsi geçen ülkeye dönmek için bağlayıcı belgeler: SGK işe giriş belgesi, vergi levhası, emeklilik belgesi, öğrenci belgesi, çiftçilik belgesi…

Aile ve Arkadaş Ziyareti: Uçak ve seyahat rezervasyonları, Tam Tekmil Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği, başvuruyu yapan kişinin ülkesine dönmesi için bağlayıcı unsurlar, sponsor veya konaklamaya ilişkin belgeler.

Ticari: Uçak ve seyahat rezervasyonları, masrafların nasıl karşılanacağını gösteren belge, fuara katılacaksa davetiye ve giriş kartı, başvuruyu yapan kişinin ülkesine dönmesi için bağlayıcı unsurlar, sponsor ve konaklamaya ilişkin belgeler.

Kültürel, Sportif veya Konferans: Uçak ve seyahat rezervasyonları, seyahat masraflarının nasıl karşılanacağını gösteren belge, başvuruyu yapan kişinin ülkesine dönmesi için bağlayıcı unsurlar, gidilen etkinlik için ispat edici belgeler.

Kamyon Şoförü: Şirket teminat yazısı, SGK “hizmet dökümü”, şirketin ticaret odası kaydı, C2 belgesi (ihracat izni), sürücünün ulusal veya uluslararası sürücü belgesi, AB’deki bir şirketten davet mektubu ya da iş ortaklığı belgesi ve dijital olarak imzalanmış davetiye

Estonya Vizesi Ücreti Ne Kadar?

Estonya vize ücreti Schengen kapsamında olduğu için standart fiyatlamaya tabiidir. Muaf olunmasını gerektiren bir durum yoksa 12 yaşından büyükler için 80 Euro, 6-12 yaş aralığındaki çocuklar için 40 Euro ve henüz 6 yaşını doldurmamışlar için ücretsizdir.
Eğer Estonya için D Tipi Vize başvurusu yapılacaksa sebebi ne olursa olsun 12 yaşından büyükler için 100 Euro, 6-12 yaş aralığındaki çocuklar için 40 Euro ve 6 yaşından küçüklere ücretsizdir.

Estonya Vize Başvurusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Büyükelçilik, yapılan vize başvurusunun kabul edilmesi ve vize verilmesi sonrası, başvuru sahibinin fiilen Estonya’ya seyahat edebileceğini garanti etmiyor. Başvuru sahibinin, vizeye ek olarak, Estonya’ya girme hakkına sahip olması gerekmektedir. Başvuru sahibinin vize başvurusunda bulunurken, aldığı riskin farkında olarak, ülkeye giriş yapmak için Estonya’ya girme hakkına sahip olduğunu ve mevcut koşullar altında Estonya’ya giriş kurallarını yerine getirmek zorunda olduğunu kabul etmiş sayılır. Başvuru sahibi, vizesi olmasına rağmen ülkeye giriş yapamaz ise, karşılaşabileceği her türlü maddi ve manevi zarardan şahsen sorumlu olmuş olur.

Özellikle Covid-19 önlemleri ile ilgili Estonya alınan tedbirleri tam anlamıyla bırakmadı. Ülkeye giriş ve çıkışlardaki karantina, aşı zorunlulukları kalkmış olsa da bu husus gitmeden takip edilmelidir.

Bazı durumlarda (eğitim, öz girişimde çalışanlar/startup), bir yıldan fazla kalmaya devam eden bir kişi, büyükelçilikte D vizesine başvurabilir, D Tipi Vize ile Estonya’ya giriş yapabilir ve Estonya’da  ikamet izni için doğrudan Polis ve Sınır Muhafız Kuruluna başvurabilir. Kural gereği kişi hem D Tipi Vize başvurusunu hem de oturma iznine aynı anda başvuramamaktadır.

Estonya Vizesi Neden Reddedilir?

Estonya vizesi ret nedenleri pandemi ve göç sorunu nedeniyle artmıştır. Ülke vize verilen herkesin sınırdan girebileceği anlamına gelmediğini vurgulamaktadır. Vize verilirken de en çok dikkat edilen husus kişinin ülkeye dönmek için bir sebebi olduğunu ispat edebilmesidir. Bu konuda mülakatta en ufak bir şüphe ve belge eksikliği dahi başvurunun reddedilmesine sebep olacaktır. Mümkünse dönüş tarihi ve biletlerini de ibraz etmek süreci kolaylaştıracaktır.

Ülke gelecek kişinin maddi olarak yeterli güce sahip olduğunu da belgelemesini ister. Gidiş, orada geçirilecek zaman ve dönüş için yeterli maddi gücün olduğunu gösteren banka verileri incelenir. Eğer yeterli görülmezse başvuru reddedilecektir.

Vize için yapılan başvuru görüşmeleri Türkçe, Estonca ve İngilizce olarak yapılmaktadır. Eğer bu dillerde kişi kendini doğru ifade edemiyorsa tercüman getirmek onun sorumluluğundadır. Mülakat; kişinin güvenilirliği, kişiliği ve ülkeye uyum sağlayıp sağlayamayacağını anlamak için yapılır. Eğer buradaki elçilik memuru olumsuz karar vermişse de olumsuz sonuç gelecektir.

Estonya Vizesi Kaç Günde Çıkar

Estonya vizesi onay süresi kısa süreli vizeler için ortalama 15 gündür. Ancak oluşabilecek bir yoğunluk nedeniyle 30-40 gün gibi sürelere de çıkılabilmektedir. D Tipi Vize için süreç 30 gündür. Yoğunluk, belgelerin tamamlanamaması, soruşturma süresindeki aksaklıklar nedeniyle 60 güne kadar çıkabilmektedir. Oturma izni için yapılan başvurularda süre ortalama 2 aydır.